„Spiritual“: Izložba Natalije Miladinović i Zdravka Jankovića
Postavio Redakcija Presstiž 30 Oct 2018 u 14:19 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba pod nazivom Spiritual biće otvorena večeras, 30. oktobra u 19h, u Bibilioteci grada Beograda u Knez Mihailovoj 56.

Natalija Miladinovic - Spiritual - Zdravko Jankovic - 2018

Reč je o izložbi fotografija Natalije Miladinović i crtačkih intervencija Zdravka Jankovića.

Udahnimo duboko…dok dišemo, živimo! Taj trenutak udisaja izdvaja svakog pojedinca od spoljašnosti, koncentriše unutrašnjost, duhovnost u odnosu na materiju, različitost i jedinstvenost u odnosu na formalnost i kolektivnost. U tom prostoru nalazi se suština postojanja čoveka, njegova konstantna borba i težnja za spajanjem materije i duha u celinu bića. Izdahnemo li, ostaje materija, telo prepušteno spoljnim uticajima. Natalija Miladinović i Zdravko Janković su izložbu nazvali Spiritual jer žele da uvedu nas, posmatrače, u specifičnu umetničku atmosferu duhovno oslobođene intimnosti nagog ženskog tela.

Sve je počelo u ideji o istraživanju procesa transformacije tela u duhovnu slobodu, prilikom Natalijinog posmatranja kroz objektiv fotoaparata pokreta pojedinačnih modela koji nose energiju slobode i prenose različita stanja oslobađanja iste.

- Izložbu Spiritual vidim kao susret više ličnosti, umetničkih subjekata i procesa oslobađanja. Počinje u Natalijinoj ideji da zabeleži procese oslobađanja energije u zanosnom pokretu svakog modela pojedinačno, sledi proces umeća transformacije zabeleženih formi u kompozicije sa atmosferom intime iako su tela naga. Nastavlja se u Zdravkovim crtačkim intervencijama kojima simbolizuje borbu koja struji kroz telo i duh, grč koji odlazi poput magle. Sve se završava u posmatračevom doživljaju – kaže Zdravko Janković.

Izložba je otvorena do 15. novembra.

AUTOR: Biljana Jotić – kustos, istoričar umetnosti

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>