SLOBODAN ŠIJAN I DELA DUŠANA KOVAČEVIĆA
Postavio Redakcija Presstiž 19 Dec 2016 u 16:58 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Klub studenata svetske književnosti organizuje novi ciklus, „Književnost u kadru, koji ima karakter uvodnika koji u fokusu pažnje ima poređenje izražajnih mogućnosti književnog i filmskog medija, sa čijim se ozbiljnim teorijskim razmatranjima u filmskoj i književnoj teoriji posustaje poslednjih godina.

slobodan-sijan-copy
Treći događaj u okviru ciklusa, pod nazivom DIJALOG SA REDITELJEM: JUGOSLOVENSKI FILM I KNJIŽEVNOST održaće se u četvrtak, 22. decembra, u 20h, ovoga puta u slušaonici 11 Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prema zvaničnom saopštenju, gost Slobodan Šijan i moderatori Andrej Čanji i Aleksandar Momčilović razgovaraće o Šijanovim ekranizacijama dramskih dela Dušana Kovačevića, o književnom tekstu kao polazištu za filmski scenario, crnom talasu, Živojinu Pavloviću i o još po nečemu.

BIOGRAFIJA SLOBODANA ŠIJANA:

Rođen je 16. novembra 1946. godine u Beogradu. Završio je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. U periodu od 1965. do 1980. aktivno se bavi likovnom umetnošću. U početku slikarske karijere blizak Medialistima, a prema sopstvenim rečima, i „nevažni učesnik poznatih nemira 1968. godine“. Kao reditelj, bavio se eksperimentalnim filmom, radio je televizijske emisije i filmove, da bi se početkom 80-ih uključio i u profesionalnu kinematografiju. Objavio je tekstove o filmu u domaćim i stranim filmskim časopisima, a priredio je i nekoliko knjiga i publikacija o domaćim i stranim filmskim rediteljima. Tokom 1990. i 1991. godine bio je direktor Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Godine 1996, u anketi Akademije za filmsku umetnost i nauku, organizovanoj povodom 100-godišnjice filma u Srbiji, njegov film „Ko to tamo peva“ (1980) proglašen je za najbolji jugoslovenski film snimljen tokom poslednjih 50 godina. Profesor je filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti i na Akademiji umetnosti „Braća Karić“ u Beogradu. Od 2001. predaje na Loyola Marymount univerzitetu u Kaliforniji.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>