Roman „Sati“ Majkla Kaningema u Arhipelagu
Postavio Redakcija Presstiž 31 Oct 2018 u 18:03 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Slavni roman Sati Majkla Kaningema nedavno je objavljen u izdanju Arhipelaga, a u prevodu Zorana Paunovića.

Majkl Kaningem Sati

Sati su najpoznatije delo Majkla Kaningema. Ovaj roman preveden je na sve veće svetske jezike i stekao je ogroman broj čitalaca širom sveta. Za ovaj roman Majkl Kaningem je dobio Pulicerovu nagradu za književnost, kao i Nagradu „PEN/Fokner“.

Polazeći od romana Gospođa Dalovej Virdžinije Vulf, Majkl Kaningem prepliće povesti o sudbinama triju žena. Jedna je Klarisa Von, savremena Njujorčanka koja troši poslednje ostatke mladalačkog zanosa i vedrine; druga je Lora Braun, mlada žena iz losanđeleskog predgrađa s kraja 40-ih godina XX veka, zarobljena brakom i materinstvom; treća je sama Virdžinija Vulf. Njihove tri sudbine na kraju će se na neočekivan način sliti u jednu…

Majkl Kaningem

Kaningem plete neodoljivu priču u kojoj se stapaju vremena i glasovi, pojedinačne ljudske sudbine i kulturni i društveni kontekst u kome se one odvijaju, unutrašnje drame njegovih junakinja i spoljašnje okolnosti njihovih života.

Roman Sati pokazuje ne samo to da su sve priče odavno ispričane, već i to da se odvajkada, zapravo, priča jedna te ista priča. Priča je to o ljubavi i smrti, o slobodi i okovima, o traganju za neuhvatljivom i nedokučivom suštinom života. Sati pokazuju u trenutku završne potvrde da je, kao u romanima Virdžinije Vulf, ono najdragocenije u životu – upravo sam život: oni naizgled tako obični trenuci, minuti, sati – kaže prevodilac Zoran Paunović.

Sati - Arhipelag

Po romanu Sati nastao je istoimeni film Stivena Daldrija sa Nikol Kidman, Džulijan Mur i Meril Strip u glavnim ulogama.

Arhipelag je ranijih godina objavio Kaningemove romana Dok ne padne noć i Snežna kraljica, kao i knjigu priča Divlji labud.

- Izvor: Arhipelag

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>