PRVI POLITIKIN ZABAVNIK IZAŠAO PRE 75 GODINA
Postavio Redakcija Presstiž 28 Feb 2014 u 06:23 | Kategorija: Vesti | 2 Komentara
Prvenac redakcije Zabavnika koštao je 1 dinar, a naslovnicu je krasio Miki Maus

Prvenac redakcije Zabavnika koštao je 1 dinar, a naslovnicu je krasio Miki Maus

Prvi broj kultnog časopisa namenjenog svima ,,od 7 do 107“ godina izašao je 28. februara 1939. godine. Imao je samo 12 stranica štampanih crno-belo, u formi dnevnih novina, i izlazio je dva puta sedmično,  utorkom i petkom.

Uz Politikin zabavnik rasli su mnogi. I ne samo u Srbiji, već čitaviom regionu. A većina njih je odrasla u ljude koji nisu prerasli ovaj časopis. Svi oni, u današnje vreme, jedva čekaju petak. Jer, na žalost svih njegovih obožavalaca, Politikin zabavnik izlazi samo jednom nedeljno. Sadržaj časopisa čine stripovi, članci iz nauke, umetnosti, prirode, kulture, istorije, interesantni događaji iz života i tehnoloških inovacija. Tokom perioda komunizma, stripovi u Zabavniku su bili zabranjeni jer su smatrani produktom kapitalizma. Krajem šezdesetih godina format je sa novinskog promenjen u format časopisa u boji. Nakon raspada SFRJ, devedesetih godina, Politikin zabavnik počinje da se štampa isključivo na ćirilici. Danas je prosečan tiraž časopisa 37 hiljada, dok je na vrhuncu, sedamdesetih godina 20. veka, dostizao i preko 300 hiljada primeraka. Godine 2006. je proglašen srpskim brendom.

Prikazano: 3 Komentara
Napišite svoje mišljenje...
  1. paja patak says:

    Moj omiljeni casopis vec 20 godina! srecano rodjendan! <3

  2. MarkoAntic says:

    SRECAN RODJENDAN!!! Najbolji casopis ikad pisan u regionu.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>