PREDSTAVLJANJE KNJIGE NEMANJE JOVANOVA
Postavio Redakcija Presstiž 21 Mar 2017 u 11:06 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Knjiga „Belina“ Nemanje Jovanova biće predstavljena 29. marta od 19h u Kući Đure Jakšića, u Skadarskoj ulici u Beogradu.

Nemanja Jovanov Belina

„Belina” je prva knjiga iz naučno-fantastične trilogije „Priča o odrastanju čovečanstva” i prati priču Mirande Ričardson, marinskog biologa, koja se, razočarana u brak, vraća radu na terenu. Ukrcava se nanaučni brod Ruske Federacije, „Akademik Spasov“, koji u međunarodnoj misiji plovi do Belog mora u Rusiji. Njene bolne veze sa obalom prestaju kada brod isplovi, a čudna posada postane joj nova porodica. Jedne noći, mašine se zaustavljaju i brod pristaje u Petropavlovsk-Kamčatski, gde se pod velom mraka ukrcava misteriozan teret i putnici, čije prisustvo preti da naruši već napetu atmosferu. Tokom putovanja, „Akademik Spasov“ neočekivano pruža pomoć brodu Sjora koji tone. Brodom zapoveda ekscentrik I milioner Žan Sebastijan Luji. On pred posadu „Akademika Spasova“ iznosi slobodne teorije da planeta Zemlja krije više nego što se zna i otkriva svoju nameru da čovečanstvu to dokaže.

Nemanja Jovanov- …Na kraju, književno pero Nemanje Jovanova nosi u sebi čistotu, oporost, gotovo čulnost, koja neverovatnim zbivanjima daje utisak autentičnosti. Ne samo da se kod njega ne raspoznaje granica između stvarnosti i fantazije, već pisac fantastici prilazi kao samoj realnosti, ne pokušavajući da fiktivni svet izdvoji od životnih okolnosti. Čak mu u određenim momentima daje snažnije psihološko delovanje no što ga ima stvarnost. Njegovo fantastično okruženje izvanredan je literarni alibi za alegorično ili metaforično upozorenje na dvostruke pravce kojima nas mogu povesti dešavanja u sasvim prozaičnim procesima današnjice. Slike i metafore, kojima obiluje ova knjiga, jesu slike i metafore naših života. Legitimni, simbolički načini da se kaže ono što se ni na koji drugi način ne bi moglo reći o nama, o našem postojanju, i o našoj civilizaciji. Upravo zbog svih tih razloga, knjigu ,,Belina’’ treba pažljivo čitati. Zato što je vizionarska. Zato što se poigrava sa stereotipima i onda ih ruši. Zato što je zabavna i uzbudljiva. I zato što poseduje slobodu od konvencionalnih književnih očekivanja i manirizama. I moralnu ozbiljnost – kaže recenzent Verica Sekirarski.

Belina - Nemanja Jovanov

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>