OTVARANJE IZLOŽBE „ZAOSTAVŠTINA OLJE IVANJICKI”
Postavio Redakcija Presstiž 20 Mar 2017 u 19:17 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki” biće svečano otvorena u nedelju, 26. marta, sa početkom u 13 časova, u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Olja Ivanjicki

Autor izložbe je muzejski savetnik Tijana Jovanović Češka, dizajn postavke je osmislila kustos Izabela Martinov Tomović, dok je saradnik u realizaciji postavke Suzana Spasić, direktor Fonda „Olga Olja Ivanjicki”.

Prema zvaničnom saopštenju organizatora, izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki”, kroz premijerno prikazivanje zaostavštine čuvene umetnice, nastoji da podseti javnost na pitanje trajnog rešenja za smeštaj i prezentaciju njene zaostavštine, koja je nakon Oljine smrti 2009. godine dodeljena na privremeno čuvanje Istorijskom muzeju Srbije. Postavka predstavlja do sada najobimniji presek Oljinog raznovrsnog umetničkog stvaralaštva na polju slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije.

Na izložbi će publici biti predstavljena brojna dela: gotovo 200 umetničkih slika, skulptura i crteža iz svih perioda njenog stvaralaštva, kao i lični predmeti (fotografije, fonoteka, nameštaj, kolekcija čaša i svećnjaka itd) koji su činili deo njene svakodnevice i bili neiscrpan izvor inspiracije za umetnički rad. Tako će u posebnom delu galerije biti rekonstruisani delovi njenog ateljea sa autentičnim nameštajem i ličnim predmetima.

Endi Vorhol Olja Ivanjicki

Budući da je Olja Ivanjicki težila da se svojim delima osvrne na društveno-političke i istorijske događaje, posetioci će imati priliku da vide i portrete brojnih poznatih ličnosti iz sfere nauke, umetnosti i politike.

Među izloženim umetničkim delima svojim značajem se izdavajaju „Kosmički ciklus”, „Reciklirana istorija umetnosti”, koja obuhvata portrete slavnih umetnika koji su uticali na Oljin rad i triptih „20. vek”- serija portreta ličnosti koje su, po umetnici, obeležile prošli vek (portreti naučnika Karla Segana, književnika Ive Andrića, Miroslava Krleže i Margerit Jursenar, muzičara Mika Džegera, astronauta Nila Armstronga, ali i portreti aktuelnog predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika SAD Donalda Trampa, naslikan 1995. godine). Pored toga, posetioci će biti u prilici da vide i izbor iz kolekcija koje je Olja Ivanjicki uradila za Modnu kuću Mona (kolekcije „Tesla”, „Njegoš” i „Carstvo”).

Deo modne kolekcije radjen za MK Mona 3 Olja Ivanjicki

Pojedini segmenti Oljinog vizionarskog umetničkog rada će biti predstavljeni kroz interaktivnu aplikaciju- instalaciju, koju je dizajnirao Borjan Pobrić.

Kao prateći dodatak izložbi, instalacija će omogućiti posetiocima da saznaju više o određenim izloženim radovima, Oljinom životu i „priči iza umetnosti”.

Važno je spomenuti i da su tekstovi na postavci kreirani tako da prenose razmišljanja umetnice o izloženim slikama, kao njeno lično, autentično tumačenje dela. Na taj način će sama umetnica predstaviti svoja dela publici u skladu sa svojim umetničkim i životnim stavom o trajanju kroz vreme, jer kako je sama govorila: „Ja ne idem za uspehom, nego za trajanjem, ne samo dok sam tu, nego i kad neću biti tu. Da sve ostane i traje. To je moj put”.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku kompanija Division visual solutions, DDOR Novi Sad i Modne kuće Mona.

Olja Ivanjicki Triptih XX vek 1 deo

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se petkom od 17 časova (Suzana Spasić direktor Fonda „Olga Olja Ivanjicki”). Grupne posete je neophodno zakazati na telefon 3287-242.

Izložba je otvorena do novembra 2017. godine, a tokom njenog trajanja planiran je raznovrstan prateći program o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je svakog dana od 12 do 20 časova, osim ponedeljka.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>