Otvaranje izložbe „Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci”
Postavio Redakcija Presstiž 5 Jun 2019 u 16:44 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba „Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci” biće otvorena 13. juna u 20h u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu. Pavle Beljanski i Ivo Andric

Izložba je nastala kao rezultat saradnje sa Muzejom grada Beograda u okviru kojeg se nalazi Spomen-muzej Iva Andrića. Ovim projektom, Spomen-zbirka obeležava 100 godina od početka diplomatske karijere Pavla Beljanskog u Stokholmu 1919. godine.

Izložbom se ističe pripadnost istom kulturnom miljeu ličnosti Pavla Beljanskog i Iva Andrića na osnovu kontakata i poznanstava sa umetnicima, kao i sadržaja njihovih likovnih zbirki. Izlaganjem vrhunskih umetničkih dela, fotografija, diplomatskih uniformi Pavla Beljanskog i Iva Andrića kao i raznovrsne dokumentarne građe iz dva muzeja, postavka ima za cilj da se predstave estetski afiniteti i profesionalne karijere kolekcionara Beljanskog i nobelovca Andrića, reprezenata nacionalne kulture i diplomatije.

Izložba obuhvata izbor dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i dela iz umetničke zbirke Iva Andrića istih autora: Ignjata Joba, Koste Hakmana, Stojana Aralice, Milenka Šerbana, Lize Križanić, Leposave Pavlović, Predraga Milosavljevića, Sretena Stojanovića i Zuke Džumhura. Takođe, u postavku će biti inkorporirani panoi sa izložbe Muzeja grada Beograda Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata. Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Izložbu prati bogat program u vidu predavanja, projekcija i kreativnih radionica za najmlađe.

Izložba će biti otvorena do 4. avgusta 2019. godine. Autorke su Gordana Gajić (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog) i Tatjana Korićanac (Muzej Grada Beograda).

- Izvor: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>