OTVARANJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA „NEOČEKIVANA ODRŽIVOST“
Postavio Redakcija Presstiž 16 Oct 2016 u 17:29 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba fotografija NEOČEKIVANA ODRŽIVOST Ivana Petrovića biće otvorena u utorak, 18. oktobra, u 19h u Galeriji Doma omladine Beograda. 

ivan-petrovic-1

- Foto: Ivan Petrović

Prema saopštenju iz DO, izložba Neočekivana održivost objedinjuje tri fotografska serijala koji nastaju u Srbiji u periodu od 2007. godine do danas. Sve ukupno, svojstveno ideji koja ih gradi i narativima koje tematizuju, bave se različitim pitanjima: lokalnim kulturno-društvenim prostorom i modelima diskontinuiteta koji ga određuju; socijalnom antropologijom; migracijama i medijskom pažnjom kojom su aktuelne pojave izložene; gradom i stanovanjem.

Serije fotografija koje čine izložbu Neočekivana održivost nose nazive: Uzorne fotografije (2013); I mesto njegovo neće ga više poznati (2014-); Portfolio Beograd (2013-)

Tematski vezana za pojave diskontinuiteta, uopšteno razmatranog, ali pre svega posmatranog u okvirima lokalnog kulturnog i društveno-poliotičkog prostora, izložba Neočekivana održivost, između ostalog, ima za cilj da preispita poziciju narativa koju gradi homogena fotografska celina i da podstakne pažnju na moguće načine posmatranja i razumevanja događaja i pojava koji nas okružuju. Istovremeno preispitujući značenje i ulogu fotografije u okviru domaćeg kulturnog prostora danas, izložba Neočekivana održivost razmatra mogućnosti prepoznavanja i prihvatanja sopstevog okruženja koje se nudi foto-slikovnom predstavom.

ivan-petrovic-2

- Foto: Ivan Petrović

Ivan Petrović (Kruševac, 1973). Diplomirao je na Akademiji umetnosti „Braća Karić“ u Beogradu 2002. godine na odseku fotografije. Pored fotografije, koja predstavlja osnovnu oblast njegovog delovanja i rada (umetnička, istraživačka, pedagoška), bavi se i kratkom formom dokumentarnog filma i videom. Njegova umetnička praksa zasnovana je na međusobnim odnosima dokumentarizma, aproprijacije i revalorizacije, i karakteriše je raznovrstan izvođački pristup. Glavna tema koju umetnik istražuje kroz svoje projekte jeste fenomen diskontinuiteta i njegova analiza kao mogućeg sredstva u procesu realizovanja radova. Koosnivač je i kourednik Centra za fotografiju, zajedno sa Mihailom Vasiljevićem. Inicijator je i urednik Foto-foruma (2010–2011) i autor istoimene knjige (2016). Dobitnik je nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2008. godinu i stipendije KulturKontakt u Beču 2004.

Izložba traje do 30. oktobra 2016.

Radno vreme galerije: utorak-subota od 12:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom ne radi.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>