OTVARANJE IZLOŽBE DUŠICE PEJIĆ U ČAČKU
Postavio Redakcija Presstiž 22 Mar 2017 u 19:52 | Kategorija: Vesti | 1 Komentar

Posle uspešnog predstavljanja umetničkog rada u Mladenovcu, autorka će prikazati svoje stvaralaštvo i u gradu na Zapadnoj Moravi 

Dusica Pejic (3)

Izložba slika umetnice Dušice Pejić biće otvorena 5. aprila u Likovnom salonu Doma kulture u Čačku.

- Umetnost Dušice Pejić je izražena samobitnošću i snažnom autonomijom slike. Misija novog izraza, izuzetna umetnička recepcija, znalački su preobraćene u metafizičku predstavu u kojoj vlada – BOJA.

SINTEZA: BOJA – PROSTOR – VIBRACIJA

Slikarstvo Dušice Pejić obeležavamo kao „Poetsku apstrakciju“, u kojoj spaja svet imaginacije sa konstruktivnim oblicima sopstvenog doživljaja sveta. Posebnost umetničkog izražavanja čini plastično naglašena vrednost samog kolorita. Boja, kao jedini element koji obeležava sadržaj slike. Snažan utisak je jedinstvo forme, precizno vladanje bojenim segmentima i  privid spontanog nastajanja vizija u izražavanju onoga što se vidi „iznutra“. Metafizički spoj bića, izraza i boje.

Dusica Pejic (1)

U apsolutnom odbacivanju figurativnih predstava, umetnica se smelo upustila u slikarsko istraživanje najbitnijeg slikarskog problema. Odnos boje i svetlosti. Oslobodila je svetlost, ali na svakoj slici svetlosni odsevi imaju podređenu i zavisnu ulogu od gustine bojenih nanosa. Svesno sprovodeći ovaj osetljiv postupak, umetnica je unela novinu, kojom je omogućile da svetlost ne gospodari slikom. Jakim svetlosnim efektima ne dozvoljava ugrožavanje čvrstine oblika na snažnim bojenim površinama. Svetlost je „zauzdana“ centralnom ulogom boje i njenim unutrašnjim sjajem.

Ako pokušavamo da ove novine odnosa svetlosti i boje obeležimo spontanošću slikarskog izraza, ujedno otkrivamo da je označeno dubokom promišljenošću. Nosi pečat i oznaku jedne mlade, nadarene intelektualne ličnosti, koja sa dubokom predanošću planski pristupa svom stvaralačkom opusu.

U svojoj savremenoj sublimaciji, u svojoj metafizičkoj formi, prevashodno predstavlja izraz emotivnog umetničkog poimanja modernog sveta u kome živimo. Ove slike donose neku vrstu spokoja, uverenja na snažan način. Kao odbrana od sveta koji je oko nas u stalnom poremećaju, u pretećim tektonskim raspadanjima, u osporavanju lepote samog življenja…

Dusica Pejic (2)

MISIJA

BOJA u slikarskom opusu Dušice Pejić postaje opredmećena.

Boja postaje sadržaj slike. Čini smisao. Saglasje. Izraz. Uzlet. Umetnost.

Boja doseže do uzvišenog sklada. Umetnica je svoju sliku oslobodila svake figurativnosti, dekora i ukrasa. Svojim darom i vanrednom senzualnošću zakoračila u ostvarivanje izuzetnog dela. U predele snažnog izraza, posebne poetike, koja očarava i uzbuđuje. Slikarstvo ravno praiskonskoj energiji, radosti i optimizmu kojim pleni posmatrača – kaže Vera Blagojević Ugrinov.

dusica pejic portret

Prikazano: 1 Komentar
Napišite svoje mišljenje...
  1. Tekst je zadivljujuci. Izbrstan i laiku otvara oci

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>