Letnji dvor Obrenovića otvoren za posete
Postavio Redakcija Presstiž 18 Apr 2019 u 11:30 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Letnji dvor dinastije Obrenović na Plavincu, kraj Smedereva, otvorio je svoja vrata turistima. Turistički poslenici, u petoj sezoni organizovanih poseta dvoru srpske dinastije, očekuju rekordnu posećenost.

Dvor Obrenovica Smederevo (1)

- Foto: Turistički svet

- Prošle godine vilu je posetilo 3.318 turista, od čega je 420 stranih državljana. Ove godine očekujemo i veći broj gostiju – kaže Goran Jovšić, v. d. direktora JP „Smederevska tvrđava”.

On najavljuje i svečanu promocija početka sezone 2019. dramskim programom „Što se bore misli moje”.

Letnjikovac Obrenovića na Plavincu, spomenik kulture od velikog značaja, prvi put je otvoren za posetioce 2015. godine. Do tada, vila je bila reprezentativni objekat Vlade Srbije zatvorenog tipa. Ovde su se snimali filmovi, serije i organizovali prijemi za strane državnike i delegacije.

Dvor Obrenovica Smederevo (2)

- Foto: Turistički svet

Protokolom potpisanim između Grada Smedereva i Uprave za zajedničke objekte Vlade Srbije, omogućene su turističke posete. Od tada, svake godine od 10. aprila do 10. oktobra otvorena je sezona poseta, slično načinu na koji su organizovane posete Belom dvoru na Dedinju. Otvaranje kompleksa za turiste, smatraju nadležni, doprineće razvoju turističke privrede grada.

Posete vili organizuju se, uz prethodnu najavu, utorkom, petkom i subotom, od 9 do 15 časova, a obezbeđen je i prevoz. Cena ulaznice je 300 dinara.

Knez Miloš Obrenović je ovaj posed, na četiri kilometra od centra grada, kupio 1829. godine i tu izgradio letnjikovac. Osim istorijske vrednosti, ovo zdanje čini posebnim i prelep pogled na Dunav i Panonsku niziju, kao i uređen dvorski park oko vile.

- Izvor: Novosti / Turistički svet

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>