KNJIGA „STEFAN PRVOVENČANI“ OD SUTRA U PRODAJI
Postavio Redakcija Presstiž 8 Jun 2015 u 07:58 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Knjiga „Stefan Prvovenčani“ Luke Mičete biće u prodaji od sutra, 9. juna, u Laguninim i Delfi knjižarama širom Srbije.

stefan prvovencaniZa sve ljubitelje srpske istorije Luka Mičeta priredio je treću knjigu o Nemanjićima, a ovo je sveobuhvatna biografija prvog srpskog kralja. Stefan Prvovenčani je drugi sin velikog župana Stefana Nemanje koji je umesto starijeg Vukana nasledio presto a 1217. je postao kralj Raške.

Sudbina je Stefanu Nemanjiću nenadano dodelila vlast. Na srpski presto došao je spletom istorijskih događaja, tuđom zaslugom – ali je zato sve ostalo bilo isključivo plod njegovih sposobnosti. U doba kada je svako sa svakim ratovao, ovaj prvi krunisani srpski kralj uzdao se u pamet i diplomatsku veštinu pre nego u golu snagu.

Da je bio vladar kultivisanog duha kome književno umeće nije bilo strano, Stefan Prvovenčani pokazao je u „Žitiju Svetog Simeona“, životopisu svog oca i utemeljivača srpske crkve. Njegovo delo „Žitije Svetog Simeona“ je prva srpska hagiografija i smatra se bitnim delom srednjovekovne književnosti.

Sagradio je manastir Žiču.

Novinar i književnik Luka Mičeta napisao je i biografije Stefana Nemanje i Stefana Dečanskog, i pokušao da predstavi kakvim su sve kulturnim delima Nemanjići zadužili Srbe, ali i svetsku kulturu.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>