„Kazanova protiv Don Žuana“ ponovo na sceni Madlenianuma!
Postavio Redakcija Presstiž 21 May 2019 u 08:39 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Premijera obnove setne komedije Miodraga Ilića, „Kazanova protiv Don Žuana“, zakazana je za 21. maj u 20h na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Kazanova protiv Don Zuana (1)

Tri sezone, počevši od 26. januara 2016. kada je premijerno izvedena, predstava Kazanova protiv Don Žuana, nastala kao jedinstveno i jedino rediteljsko delo glumačkog velikana Predraga Ejdusa, punila je salu Madlenianuma i radovala srca pozorišnih sladokusaca. Velikom umetniku u čast gospođa Madlena Zepter poželela je da njegovo rediteljsko delo nastavi da živi na daskama, sada kad je svojim odlaskom Predrag Ejdus izašao iz svojih uloga, pa i iz uloge Kazanove u kojoj je bio briljantan. Bogatstvo i sočnost tog glumačkog ostvarenja ostaće u sećanjima svih koji su imali sreću da gledaju predstavu u njegovom izvođenju. A zahvaljujući piscu drame, Miodragu Iliću, koji je rukovodio obnovom režije, novi glumački tim: Tihomir Stanić, kao Kazanova, Stevan Piale, kao Don Žuan, i Ivona Kustudić, kao Gizela (koja je u poslednjoj sezoni već igrala uz svog profesora Ejdusa ovu ulogu), vratiće ovu predstavu – mezimicu publike –  na scenu Madlenianuma. Ova „setna komedija“ u kojoj se bajkovito susreću dva najveća zavodnika u istoriji udvaranja našla se i u Antologiji savremene srpske komedije, urednika Radomira Putnika, koja se nedavno pojavila u izdanju Zepter Book World-a.

Kazanova protiv Don Zuana (2)

Svoje maestralno izvođenje Kazanove Predrag Ejdus je odigrao poslednji put 8. juna 2018. godine.

„Obnavljajući ovu predstavu nastojali smo da sačuvamo režiju Predraga Ejdusa u originalnoj postavci, unevši tek neke male izmene koje su se nametnule učestvovanjem novih tumača uloga i potrebom da oslušnemo predloge teatru privrženih ljudi, a sa ciljem da Ejdusov rediteljski postupak učinimo još delotvornijim. U obnovu Kazanove protiv Don Žuana Tihomir Stanić, kao Kazanova, unosi jedinstvenu veštinu građenja psihološki slojevitih likova, svoju urođenu humornost, gospodstvenost i dragoceno iskustvo majstora scene. Stevan Piale, u ulozi Don Žuana, i Ivona Kustudić, kao Gizela, daruju svoju mladost, temperament i nesumnjiv dar, najavljujući da njihovo vreme dolazi.“, kaže Miodrag Ilić, pisac drame i onaj koji je obnovio režiju Predraga Ejdusa.

Reprize predstave zakazane su za 23. maj i 3. jun 2019. u 20h.

- Foto: Duško Filipović

- Izvor: Madlenianum

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>