25. ROĐENDAN BITEF TEATRA
Postavio Redakcija Presstiž 28 Feb 2014 u 06:04 | Kategorija: Vesti | 2 Komentara

u tekstuBeogradsko pozorište novih teatarskih i plesnih tendencija proslaviće 3. marta dvadeset i pet godina postojanja. Ovaj jubilej Bitef će obeležeti gostujućom predstavom kolega iz Slovenije, dokumentarnim filmom o Bitef teatru i performansom „Zvezdani tepih Bitef teatra”.

Kako je najavljeno na konferenciji za štampu, proslava jubileja počinje predstavom ,,Alkestida” Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, u režiji Borisa Liješevića. Ovaj komad biće igran u dva termina 3. marta – u 18:30 i 21:00. Miloš Latinović, v.d. direktor Bitef teatra, izrazio je zahvalnost slovenačkim kolegama na saradnji, podršci i razumevanju važnosti ovog jubileja.  Prema njegovim rečima slavljenički program je izraz onoga što Bitef jeste, što je bio, i što bi trebalo da bude.  „Mislimo da je ovaj datum samo mesto susreta na kojem ćemo se setiti svih onih starih, pre svega onih ljudi koji su pre nas radili u Bitef teatru ali naravno da će to biti mesto sa koga ćemo poći dalje i truditi se da ne izneverimo ono što su bolji od nas ostavili“, rekao je Latinović. Istog dana, u jednosatnoj pauzi između dva izvođenja predstave „Alkestida“, biće prikazan dokumentarni film Arsenija Jovanovića, koji govori o građenju i adaptaciji prostora, ali i mnogim drugim bitnim momentima u četvrt veka dugom životu ovog teatra.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Glumac Svetozar Cvetković, koji je svedočio nastanku Bitef teatra, nije propustio priliku da na konferenciji pomene da je ovaj teatar zapravo nastao iz nužde koja se pojavila kada je Mira Trailović, žena koja je toliko uradila ne samo za jugoslovensku, već i svetsku kulturu, bila doslovno oterana sa mesta direktora Ateljea 212.

Da podsetimo, Mira Trailović, bila je jedan od osnivača Ateljea 212 i njegov direktor 18 godina sve dok je gradske vlasti nisu uklonile sa tog mesta pod izgovorom da je „predugo tu“. „Nekome ko je život posvetio pozorištu izmakli ste stolicu na kojoj sedi, pod na kome hoda, tepih na kome se dobro oseća, onda je ona iz te nužde zapravo krenula sa ljudima koji su ju još podržavali da pronađe mesto gde će se napraviti ta institucija koja na sreću, na trgu koji se zove njenim imenom, postoji sada već 25 godina“, rekao  je Cvetković.

Pored gostovanja slovenačkog teatra na sam datum rođendana, u okviru rođendanske manifestacije, 12. marta biće i premijerno prikazana predstava „Mali mi je ovaj grob” koju je prema istoimenoj drami Biljane Srbljanović režirao sarajevski umetnik Dino Mustafić. Glumačku postavku ove predstave čine Svetozar Cvetković, Milan Marić, Ermin Bravo, Marko Janketić i Amila Terzimehić.

U periodu  prikazivanja dokumentarnog filma Bitef teatar će biti otvoren za sve posetioce koji budu želeli da obiđu prostor. U isto vreme na Trgu Mirе Trailović održavaće se performans „Zvezdani tepih Bitef teatra” otvoren za sve posetioce koji će imati priliku da uživaju u vazdušnim akrobacijama, žongliranju sa vatrom, klovnovskim tačkama, ali i da se druže sa svojim omiljenim glumcima.

Prikazano: 3 Komentara
Napišite svoje mišljenje...
  1. Marko_Todor says:

    Treba se otici. Zivimo u Beogradu a tako malo posecujemo kulturne dogadjaje… :-/

  2. Nada78 says:

    Tako je, ja sam zivela pet godina u Berlinu i fascinantno je koliko oni posecuju izlozbe, amaterska pozorista, festivale… ma sve. A kod nas kao da je sramota otici na neki kulturni dogadjaj…

  3. Krcmarica says:

    Mesto gde jos nisam bila a zivim na pet minuta odatle :/

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>