Program 34. Beogradskog džez festivala
Postavio Redakcija Presstiž 25 Sep 2018 u 13:07 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 0 Komentara

Trideset i četvrti Beogradski džez festival, pod sloganom BEZ GRANICA / NO LIMITS, biće održan od 25. do 29. oktobra 2018. godine u Domu omladine Beograda. 

Belgrade Jazz Festival - Beogradski dzez festival 2018 (3)

Prema zvaničnom saopštenju organizatora, prošlogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala sa sloganom „Džez vizije” bilo je umetnički najsmelije od njegovog obnavljanja 2005. godine, sa selekcijom koja je predstavila niz ne samo najznačajnijih, nego i najinovativnijih savremenih svetskih džezera. Ove godine ambicija nam je da idemo još dalje, jer je i džez otišao dalje – u 21. veku on više ne priznaje ni žanrovske ni geografske odrednice: predstavljamo vam džez „bez granica”!

Globalizovana džez scena danas je smelija, zabavnija i raznolikija nego ikad. Vredni, novi džez autori mogu se naći u svakom delu planete, praktično svuda gde se svira, a umetnici su slobodniji nego ikad da kombinuju postojeće ili stvaraju nove žanrove, stalno pomerajući granice. Više nije važno gde se fizički nalaziš dok stvaraš svoju muziku: dobrodošli u doba džeza bez granica!

Novo izdanje Beogradskog džez festivala zato nudi reprezentaciju najintrigantnijih umetnika sa svetske i domaće scene. Festival će i ove godine trajati pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, uz učešće preko dvadeset sastava i solista iz celog sveta.

Među hedlajnerima su velike zvezde savremenog džeza. Kurt Eling je vodeći džez pevač na svetu u poslednje dve decenije. U Beogradu će predstaviti novi album The Questions, vrhunsku mešavinu džeza, muzike Brodveja i obrada himni rokenrola – pesama Boba Dilena, Pola Sajmona i Pitera Gebrijela. Sa Kube dovodimo giganta tamošnjeg džeza, virtuoza na klaviru Čuča Valdesa i njegov Jazz Batá projekat, koji će sasvim sigurno podići publiku na noge, baš kao što je to uradio na našem festivalu sa legendarnim sastavom Irakere pre tačno 40 godina. Pravi hit na evropskoj sceni ove godine predstavlja super sastav dve neosporne džez legende: Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom. Rava je jedno od najistaknutijih imena u istoriji evropskog džeza i mentor velikom broju italijanskih umetnika, Lovano se okitio brojnim nagradama američke kritike za najboljeg tenor saksofonistu i muzičara godine (u apsolutnoj kategoriji).

Po prvi put u novijoj istoriji našeg festivala u glavnom programu imamo goste iz nekoliko dalekih zemalja sa jakim džez scenama. Južnokorejka Jun Sun Na, dobitnica nagrade ECHO za najbolju svetsku džez pevačicu, izvešće originalan omaž raznovrsnim muzičkim uticajima iz SAD. Sestre Ingrid i Kristin Jensen, vodeće ličnosti na kanadskoj džez sceni u 21. veku, predstavljaju izuzetno zapažen zajednički projekat “Infinitude”. Iz Australije dolazi jedan od najintrigantnijih avangardnih instrumentalnih sastava na svetu, revolucionarni klavirski trio The Necks.  A iz Izraela, čija scena oduševljava našu publiku već godinama, pozdravićemo basistu Omera Avitala, jednog od prvih umetnika sa tog podneblja koji je stekao svetsku afirmaciju. Pažnju mlade publike posebno će privući Džimi Tenor, brilijantni inovator iz Finske, koji će u celosti izvesti legendarni album “Intervison”, ključno delo za razumevanje spoja džeza i elektronske plesne muzike.

Big bend RTS proslavlja 70 godina postojanja i na našem festivalu uz sjajnog gosta, čuvenog američkog veterana Bobija Šua, dok će srednju generaciju džezera iz SAD ove godine predstavljati Ben Wendel Seasons Band, sa svežim idejama iz kolevke ove muzike. Evropski džez na festivalu kao i obično čine raznovrsni muzički ambijenti. Pijanisti Marko Meskida (Španija) i Mario Lažinja (Portugal) boje svoju autorsku muziku mediteranskim lirizmom. Duh avangarde stiže iz Skandinavije, sa norveškim kvartetom Cortex na tragu ideja Orneta Kolmena, i švedsko-norveškim trijom The Thing, pod vođstvom vodećeg evropskog fri-džezera, Matsa Gustafsona. Najbolje srednjoevropske vibracije donose trio cimbaliste Mikloša Lukača (Mađarska) i eksplozivni fjužn kvartet Kompost 3 (Austrija). Na kraju, izuzetno nam je drago da po prvi put na festivalu imamo jedan u celini ženski sastav, oktet pod vođstvom nemačke pijanistkinje Julije Hulsman.

Konačno, srpskom sastavu Fish in Oil pripada čast da otvori 34. Beogradski džez festival. Oni su predvodnici savremenog zvuka u našoj zemlji, poznati po furioznim nastupima. Premijerno će izvesti program sa četvrtog studijskog albuma koji će biti objavljen neposredno pred koncert, uz jednog izuzetnog gosta iz inostranstva: čuvenog američkog avangardnog gitaristu Marka Riboa! Festival će, kao i ranijih godina, biti zatvoren srpskim showcaseom, u nameri da domaćoj i inostranoj javnosti izložimo uzbudljiva aktuelna ostvarenja naših umetnika mlađe i srednje generacije. Na showcaseu će nastupiti vokalistkinja Irina Karamarković sa međunarodnim projektom „Songs From Kosovo 2″, Uglješa Novaković kvintet i Uroš Spasojević Project.

Pojedinačne ulaznice, kao i kompleti ulaznica za ceo glavni program i dvodnevni program u Kombank dvorani su u prodaji na blagajnama Doma omladine i Kombank dvorane, kao i preko EVENTIM mreže.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je od 2015. godine, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Pokrovitelji 34. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prijatelji 34. BDŽF: Erste Banka, Staropramen, Hotel Hilton, SOKOJ.

BDŽF podržali: Ambasada SAD, Ambasada Južne Koreje, Ambasada Kanade, Ambasada Portugalai Institut Kamoeš, Ambasada Španijei Institut Servantes, Gete Institut, Italijanski institut za kulturu, Ambasada Izraela, Ambasada Brazila, Ambasada Norveške, Austrijski kulturni forum, Collegium Hungaricum Beograd, SMŠ “Stanković”, FMU, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, Hotel Park, Hotel Crown Plaza, Alma Quattro.

Belgrade Jazz Festival - Beogradski dzez festival 2018 (1)

PROGRAM

Dom omladine Beograda i KOMBANK DVORANA

ČETVRTAK  25.10.

VELIKA SALA DOB 19.00

Fish in Oil, special guest Marc Ribot (Srbija/SAD)

Ben Wendel Seasons Band (SAD)

DOB AMERIKANA 22.30

Jensen Sisters: Infinitude (Kanada)

LAN Trio (Portugal / Norveška / Velika Britanija)

PETAK  26.10.

VELIKA SALA DOB 19.00

Marco Mezquida (Španija)

Omer Avital Qantar (Izrael)

DOB AMERIKANA 22.30

Miklós Lukács Trió – Cimbiózis (Mađarska)

The Necks (Australija)

SUBOTA 27.10.

VELIKA SALA DOB 19.00

Julia Hülsmann Octet (Nemačka)

Big Band RTS feat. Bobby Shew (Srbija/SAD)

DOB AMERIKANA 22.30

Jimi Tenor & Band (Finska)

Kompost 3 (Austrija)

NEDELJA 28.10.

KOMBANK DVORANA 19.00

Youn Sun Nah Quintet (Južna Koreja)

Chucho Valdés Jazz Batá (Kuba)

DOB AMERIKANA 22.30

Cortex (Norveška)

The Thing (Švedska/Norveška)

PONEDELJAK 29.10.

KOMBANK DVORANA 19.00

Kurt Elling Quintet (SAD)

Enrico Rava Quintet feat. Joe Lovano (Italija/SAD)

DOB AMERIKANA 22.30

Uglješa Novaković Quintet (Srbija)

Uroš Spasojević Project (Srbija)

Irina Karamarković (Srbija)

- Izvor: Dom omladine Beograda

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>