„JEDAN POGREŠAN KORAK”: TRILER MARKA POPOVIĆA
Postavio Dušan Veselinović 19 Oct 2016 u 13:15 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato, top | 0 Komentara

Neki gresi iz mladosti ne mogu se okajati…

Jedan pogrešan korak je roman prvenac Marka Popovića. Objavila ga je izdravačka kuća „Laguna“ u julu ove godine i od tada je na njenoj top listi najprodavanijih knjiga. Reakcije čitalaca su veoma pozitivne. Opisuju je kao knjigu koju ne možete „ispustiti iz ruku dok je ne pročitate“.

marko-popovic-jedan-pogresan-korak-3

- Marko Popović / foto: Miloš Lužanin

Marko je rođen 1978. godine u Beogradu. Završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti i školu filmske režije u Njujorku. Snimao je kratke filmove, radio kao scenarista na televizijama i kao kopirajter u marketinškim agencijama. Tekstove je objavljivao u časopisu Vreme i na sajtu b92.net.

Ljudima nikada ne treba govoriti više nego što treba da znaju.

S obzirom na to da Vam književnost nije primarna profesija, šta Vam je bila inspiracija da napišete ovaj roman?

Tačno je da je u pitanju moj prvi roman, ali se već dugo bavim pisanjem. Trileri su me oduvek privlačili, ali ih je u dramskoj formi teško realizovati iz mnogo razloga. Sa druge strane, koliko je roman zahtevniji za pisanje od scenarija, toliko se lakše objavljuje.  Potrebno vam je samo jedno uredničko „da“  i knjiga će vam se naći na policama. Ja sam imao tu sreću da mi to „da“ stigne iz naše najveće izdavačke kuće, pa je „Jedan pogrešan korak“ odmah postao dostupan velikom broju čitalaca što mi je posebno zadovoljstvo.

Roman objedinjuje veći broj likova i isto toliko karaktera. Koliko su zasnovani na stvarnim ljudima?

Nisu mnogo. Naravno, svaki od likova ima ponešto od osobina ljudi koje poznajem ili sa kojima sam se susretao, ali ni za jednog ne mogu reći da je zasnovan na nekome iz stvarnog života. Ako se čitaocu ipak učini da je prepoznao nekog od likova, to će mi biti kompliment jer znači da je dotični junak dovoljno životan i uverljivo napisan.

marko-popovic-jedan-pogresan-korak-7

U velikoj meri se bavite radnjama i funkcionisanjem policije. Da li ste od nekoga dobili zvanične informacije kako njeni službenici delaju?

Samo najosnovnije. Inače, nisam veliki pobornik istraživanja. Prvo zato što vam oduzima previše vremena, a može i lako da vas odvede u pogrešnom pravcu i udalji od priče. Ovo nije dokumentaristički roman, već fikcija, za koju je najvažnije da bude zanimljiva i uverljiva običnom čitaocu. Pretpostavka je da pisac ima dovoljno iskustva i mašte da zaključi kako funkcionišu stvari u srpskoj policiji, ili bolnici, ili društvenoj firmi iako nije proveo po mesec dana u svakoj od tih institucija. Akcenat je na ljudskim odnosima za koje ne verujem da se mnogo razlikuju od mesta do mesta.

Koliko je prisutna brutalnost u policijskom sistemu Srbije?

To je već kompleksno pitanje, o kome nisam dovoljno kompetentan da pričam.  Istakao bih samo da u mom romanu, kao i u svakom trileru, postoji razlika između nasilja koje je karakteristika žanra i kome je primarni cilj uzbuđenje i zabava čitalaca i onog drugog koje zaista reflektuje neki društveni problem. Kao primer tog drugog, izdvojio bih nasilje u porodici koje u romanu nije eksplicitno prikazano, ali je scena u kojoj se sa njim iznenada susrećemo izuzetno upečatljiva i ostavlja jak utisak i na čitaoce i na junake.

marko-popovic-jedan-pogresan-korak-5

- Foto: Ana Jelić

Roman je veoma napet, uzbudljiv, pitak, drži pažnju i brzo se čita. Koliko je izvodljivo da postane film?

Za sada je izvodljivo da postane TV serija. Projekat je tek na početku, tako da ne bih još otkrivao mnogo. Reću ću samo da neću pisati scenario. Verujem da je bolje da to uradi neko drugi, neko ko će sagledati priču iz drugačijeg ugla, ko će joj dati jedan novi smisao i težinu, a možda će promeniti i neke obrte i prilagoditi ih dramskom izrazu. Dakle, biće iznenađenja i za one koji su pročitali roman.

Planirate li da napišete sledeću knjigu i čime će se baviti?

Naravno. Biće to takođe triler samo sa malo drugačijom temom i ponovo će glavni sporedni lik biti inspektorka Pašalić. Nadam se da će roman izaći do kraja sledeće godine.

Autor: - https://www.facebook.com/dusan.veselinovic.9 https://www.instagram.com/it_is_dulle/

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>