„ALISA U ZEMLJI ČUDA“ DANAS SLAVI 149. ROĐENDAN
Postavio Redakcija Presstiž 26 Nov 2014 u 14:56 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 2 Komentara

Roman „Alisine avanture u zemlji čuda”, poznatiji kao „Alisa u zemlji čuda”, danas slavi 149. rođendan od svog prvog objavljivanja 26. novembra 1865. godine u Velikoj Britaniji.

dzon teniel 1865

- Foto: Alisa po ilustraciji Džona Teniela (1865) / wikipedia.org

Ovo literarno delo je napisao engleski pisac Čarls Latvidž Dodžson pod pseudonimom Luis Kerol. Priča govori o devojčici Alisi koja kroz zečiju rupu pada u svet fantazije, među neobična antropomorfna bića. Pojedina bića na koja nailzi su Beli zec, Ludi šeširdžija, Češirski mačak, ptica Dodo, Gusenica, kraljica i kralj Srca itd.

Pretpostavlja se da je inspiraciju za Alisu Kerol dobio kada se, tri godine pre objavljivanja romana, vozio čamcem sa svojim drugom i tri ćerke svog drugog druga Henrija Lidela – trinaestogodišnjom Lorinom Šarlotom, osmogodišnjom Edit Meri i desetogodišnjom Alisom Plesens Lidel. Tokom plovidbe koja je trajala pet milja, Kerol je devojčicama pričao priču o devojčici Alisi kojoj je bilo dosadno, pa je tražila avanturu. Priča im se svidela, pa je Alisa tražila od Kerola da joj je napiše. Počeo je da ju je piše već sledećeg dana, ali ta originalna verzija danas nije sačuvana.

Alice-PNG-alice-in-wonderland-sharonsevents.com444-800

-Foto: Alisa po ilustraciji Dizni produkcije (1951) / sharonsevetns.com

Radnja knjige se igra sa logikom i pojedini autori smatraju da je priča više namenjena odraslima nego deci. Ovom književnom delu je na ovaj način dat dug vek popularnosti među svim generacijama. Roman „Alisa u zemlji čuda” je doživeo ogroman broj književnih izdanja, 22 filmska izdanja, 4 strip izdanja, veliki broj predstava i mjuzikala.

Roman ima i svoj drugi deo pod nazivom „Alisa s druge strane ogledala” koji će doživeti i svoju filmsku adaptaciju 2016. godine, kao nastavak filma iz 2010. godine „Alisa u zemlji čuda” Tima Bartona, sa Miom Vasikovskom, Džonijem Depom, Helenom Bonam Karter, Alanom Rikmanom i En Hatavej u glavnim ulogama.

alisa u zemlji cuda film

- Foto: Film Alisa u zemlji čuda (2010) / tumblr.com

- Featured foto: soadhead.com

Prikazano: 2 Komentara
Napišite svoje mišljenje...
  1. liliputanac says:

    knjiga za sva vremena!

  2. emir87 says:

    a koliko nas je samo smarala kao lektira kad smo bili mali…:)

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>