JUTARNJI PROGRAM
Postavio Redakcija Presstiž 26 Nov 2014 u 07:07 | Kategorija: Jutarnji program | 0 Komentara

DNEVNA DOZA SVEŽIH INFORMACIJA I ZANIMLJIVOSTI.
DOBRO JUTRO!

JUTARNJI-PROGRAM-PRESSTIZ

UKRATKO

- Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović podržao je aktiviste koji pokušavaju da ožive bioskop Zvezda. On smatra da ovaj biskop nije izolovan slučaj i da ovo ne bi trebalo da bude pojedinačna akcija, već nešto što će da pokrene rešavanje problema jer privatizovani bioskopi svakim danom sve više propadaju.

- Novi dokumentarac o frontmenu grupe Nirvana, Kurtu Kobejnu, prikazivaće se naredne godine u bisokopima i na HBO-u. Kurt Cobain: Montage of Heck, u koprodukciji HBO, prvi je dokumentarac snimljen u saradnji sa Kobejnovom porodicom. Film se zasniva na kućnim filmovima, dnevnicima i drugoj ličnoj arhivskoj građi.

kurt-cobain

- Premijera filma Pedeset nijansi – Siva zakazana je za 11. februar naredne godine u Sava centru. Reč je o filmskoj adaptaciji istoimenog bestselera, koji je preveden na 51 jezik i prodat u preko 100 miliona primeraka. Glavne uloge u filmu igraju Džejmi Dornan i Dakota Džonson.

- Klavir iz Rikovog kafea u filmu Kazablanka prodat je na aukciji u Njujorku za 3,4 miliona dolara.

KUDA DANAS?

- Večeras počinje jubilarni, 20. Festival autorskog filma (FAF), a otvoriće ga u velikoj dvorani Doma omladine Beograda reditelj i scenarista Puriša Đorđević. Do 3. decembra glavni i prateći programi prikazivaće se u Dvorani kulturnog centra, Muzeju kinoteke i novoj zgradi Kinoteke, UK Parobrod, bioskopu Fontana, Domu kulture Studentski grad i Art bioskopu Muzeum na Kolarcu.

- Izložba umetničkih radova osoba sa problemima mentalnog zdravlja biće otvorena danas u 19 časova u Galeriji Doma omladine. Izložba će biti otvorena do 1. decembra.Umetnost-psihijatrija

- Promocija knjiga Samsara i Dunavski blues autora Hrvoja Ivančića održava se večeras u KC Grad sa početkom u 19 časova. Ovo je njegovo prvo gostovanje u Beogradu. Više o knjigama i o autoru možete pročitati na njegovoj internet stranici hrvojeivancic.com.

- Škola poslovnih veština organizuje predavanje Slavice Pavlović koja će govoriti o timskom radu, kako je raditi u timu, suočavati se sa konfliktima i rešavati ih na najbolji mogući način. Predavanje se održava u Domu omladine Beograd (klub) od 19 časova, a ulaz je slobodan.

timski rad

DA LI STE ZNALI?

- Vampir je jedina srpska reč koja se koristi svuda u svetu.

- Roland Garros je pilot koji je prvi preleteo Sredozemno more.

- Svakog minuta u svetu se proda 50 primeraka Biblije.

- Koale spavaju u proseku 18 sati dnevno.

- Dan na Merkuru dva puta je duži od njegove godine.

ZANIMLJIVOST IZ SVETA

25. svetsko prvenstvo u trci puževa održano je u selu Konam u Norfoku u Velikoj Britaniji. Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je preko 200 ovih životinja, a za pobednika je proglašen puž Sidni, koji je stazu dugu TRKA PUZEVA33 centimetra prešao za tri minuta i 41 sekundu. Na početku trke puževi se postavljaju u centar kruga, a da bi došli do linije cilja moraju da pređu 33 centimetra. Staza se neprestano vlaži kako bi učesnicima trke bilo omogućeno postizanje što bolje brzine. Svetski rekord u brzini u trci puževa postavljen je još 1995, postigao ga je puž Arči, koji je do linije cilja stigao za svega dva minuta.

MISAO ZA LEP DAN: Ako želite biti srećni na ovom svetu onda budite korisni. – Hans Kristijan Andersen

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>