JUTARNJI PROGRAM
Postavio Redakcija Presstiž 10 Nov 2014 u 07:19 | Kategorija: Jutarnji program | 0 Komentara

DNEVNA DOZA SVEŽIH INFORMACIJA I ZANIMLJIVOSTI.
DOBRO JUTRO!

JUTARNJI-PROGRAM-PRESSTIZ

 

Dobrodošli u 314 dan u godini!

UKRATKO

- Tim beogradske Matematičke gimnazije je na tradicionalnom Matematičkom višeboju u Moskvi osvojio drugu nagradu u ekipnoj konkurenciji, kao i jednu srebrnu i dve bronzane medalje u individualnom takmičenju. Na takmičenju je učestvovalo 128 učesnika i 32 ekipe iz Rusije, Kazahstana, Moldavije, Mongolije…

- Bubnjar popularnog australijskog benda AC/DC, Fil Rud, tereti se optužbama za posedovanje narkotika i pretnje smrću, za šta je maksimalna kazna sedam godina, međutim novozelandske vlasti nemaju dovoljno dokaza kako bi nastavile proces protiv njega zbog optužbi da je naručio ubistva dve osobe.morinohara

- Prve statuete nagrade Oskar u ovoj sezoni dodeljene su u Los Anđelesu. Počasne nagrade američke Akademije za film dodeljene su glumici Morin O’Hari, reditelju Hajao Mijazakiju i scenaristi Žan-Klodu Karijeru.

- Francuski pesnik Artur Rembo preminuo je 10. novembra 1891. godine u 37. godini života. Rembo je svoja najveća dela stvarao u kasnim tinejdžerskim godinama zbog čega ga je Viktor Igo opisao kao dete Šekspir.

KUDA DANAS?

- Izložba Darka Novakovića pod nazivom Ćirilica – arhitektura pisma otvara se večeras u Galeriji Grafičkog klektiva u 19 sati. Slkar i grafičar, Darko Novaković, već tri decenije se bavi primenjivanjem ćiriličnog pisma u praksi.

- U okviru Delikatesnog ponedeljka, koji se održava u KC Grad od 19 časova, biće predstavljena omiljena jela u Finskoj. Posetioci će imati priliku da isprobaju neka od najukusnijih jela koja potiču iz domovine Deda Mraza i saune.

delikatesni-ponedeljak

- Povodom Svetskog dana nauke za mir i razvoj Centar za promociju nauke pripremio je naučnopopularni program tokom dana u Naučnom klubu CPN-a (Knez Mihailova 5). Detaljan program možete pronaći na njihovom sajtu.

dannauke

- Izložba Velika iluzija – Tito i 24 miliona metara filmske trake otvara se danas u Muzeju istorije Jugoslavije. Projekat je posvećen velikoj strasti Josipa Broza Tita prema svim vrstama pokretnih slika – filmu, žurnalima i drugimfilmskim i dokumentarnim sadržajima. Posetioci će izložbu, uz filmski program, imati prliku da pogledaju u periodu od 17 do 22 sata, a trajaće do 18. decembra.

SEĆANJE NA NIKOLU SIMIĆA

Jedan od najvećih srpskih glumaca, Nikola Simić, preminuo je sinoć u 80. godini života. Bio je pozorišni, televizijski i filmski glumac.

NIKOLA-SIMIC

Svoju prvu ulogu odigrao je još tokom studentskih dana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čije član bio od 1959. godine. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Šira javnost ga je upoznala u filmu Tesna koža kroz lik Mite Pantića. Osm toga, proslavio se i filmovima Laf u srcu, Ljubav i moda, Doviđenja u Čikagu, Svemirci su krivi za sve, Lajanje na zvezde kao i ulogama u kultnim serijama Srećni ljudi, Porodično blago, Diplomci.. Najmlađi su se njim upoznali i kroz cratne likove Duško Dugouško, Mikelanđelo i Sekač iz Nindža kornjača.

PRESSTIŽ.RS – NAJČITANIJE TKOM VIKENDA:

BABE IZ ULAZA – SAŽETA TIPOLOGIJA

babe-iz-ulaza-sazeta-tipologija

Оd 16-е nе živim sа rоditеlјimа i prоmеnilа sаm oveći brој stаnоvа. Pоslе dvе bаbе gаzdаricе shvаtilа sаm dа nе mоgu sа njimа dа bitišеm u istоm prоstоru. Ipаk, i kаd nisu bilе u pitаnju gаzdаricе, u svаkој zgrаdi sаm imаlа pо nеku bаbu zа vrаtоm. То su оnе bаbе kоје su uvеk isprеd i оkо zgrаdе, nа stеpеništu, u liftu, u pоdrumu, u vеšеrnici, zvоnе ti nа vrаtа, prеsеcајu putаnju i pоkušаvајu dа tе zајеbu dа dоđеš kоd njih nа kаfu. Ubаcuјu tе nа njihоvе оpskurnе spiskоvе, zаbеlеžеnе nа pоlеđini prоšlоgоdišnjеg zidnоg kаlеndаrа, glеdајu krоz špiјunku i izа zаvеsе, šuškајu u pаru kаd prоđеš i, uоpštе, mnоgо mаnjе је bilо оvih finih, štо pеku kоlаčе i dоnоsе nа vrаtа. Uglаvnоm udbаšicе-аmаtеrkе i zаpisničаrkе. Е, bаpci, dа viditе mаlо kаkо је kаd vаs upisuјu i sа vаmа ustа ispirајu!

DA LI STE ZNALI?

- Noću možemo videti oko 6.000 zvezda bez teleskopa.

- Harmonika je najprodavaniji muzički instrument na svetu.

- Krava proizvodi oko 150 litara pljuvačke dnevno.

- Francuski poljubac se u Francuskoj zove engleski poljubac.agata-kristi

- U istočnoj Africi možete kupiti pivo od banane.

MISAO ZA LEP DAN: Za sve što volite morate da platite neku cenu. – Agata Kristi

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>