JUTARNJI PROGRAM
Postavio Redakcija Presstiž 5 Nov 2014 u 08:48 | Kategorija: Jutarnji program | 0 Komentara

DNEVNA DOZA SVEŽIH INFORMACIJA I ZANIMLJIVOSTI.
DOBRO JUTRO!

JUTARNJI-PROGRAM-PRESSTIZ

 

UKRATKO

- Glumac Goran jevtić je ovogodišnji dobitnik plakete Žanka Stokić za najbolje glumačko ostvarenje. On je ovo priznanje dobio na 13. Pozorišnim svečanostima Žanki u čast u Rabrovu za ulogu Živke Popović, u predstavi Gospođa ministarka.

- Za nauku u Srbii je ove godine izdvojeno oko 0,34 % budžetskih sredstava. Taj iznos nije dovoljan i morao bi da se poveća za 12 do 13 % u narednoj godini. u Srbiji radi oko 12.500 istraživača, a finansiranje istraživanja je u stagnaciji.

- Izložba pod nazivom Srbija 1914. otvorena je u Vojnom muzeju u Stokholmu. Priredili su je Istorijski muzej Srbije i Vojni muzej iz Beograda povodom obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, a realizovana je u saradnji sa Vojnim muzejom iz Stokholma i Ambasadom Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva odbrane Srbije.mladenovic-milan

- Pop grupa Simply Red ponovo će se okupiti povodom 30. godišnjice od osivanja. Ovaj jubilej bend će proslaviti turnejom pod nazivom The Big Love. Prvi koncert održaće 20. oktobra naredne godine u Danskoj nakon čega će imati još 35 koncerata u osam zemalja. Rođendansku turneju završiće u decembru koncertima u Londonu.

- Frontmen grupe EKV, Milan Mladenović, preminuo je 5. novembra 1994. godine od raka pankreasa.

KUDA DANAS?

- 19. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu održava se od 5. do 11. novembra. Tokom sedam festivalskih večeri piće izvedene najbolje predstave iz prošlogodišnje produkcije iz Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije. Festival se ove godine održava pod sloganom Danas ti je,brate,sve na prodaju:čast,savest i prijateljstvo-sve ,brate, sve!.

- Pančevački Džez Festival počinje danas besplatnim koncertom Mark Tarner Kvarteta u dvorani Apolo Kulturnog centra Pančeva. Ovo je 17. put kako se Festival organizuje, a trajaće do 8. novembra.

- GistroPop 04 održava se večera su KC Grad sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan.

Gistro-Pop

- Izložba Žene u Prvom svetskom ratu otvara se večeras u 18 časova u Galeriji nauke i tehnike SANU. Postavka prikazuje doprinos žena tokom Velikog rata, kako požrtvovanih bolničarki, tako i žena boraca, koje su odlikovane najvećim medaljama za iskazanu hrabrost. Izložba će biti otvorena do 25. novembra.

- „Kao da je bilo nekad“: sećanja i artefakti o životu Milana Mladenovića, veče posvećeno frontmenu grupe Ekatarina Velika, biće održano danas od 19 časova u Domu omladine u Beogradu.

LIČNOST DANA: BORA TODOROVIĆ

Legendarni glumac Bora Todorović rođen je 5. novembra 1929. godine u Beogradu. Studirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, međutim prekinuo je te studije kako bi upisao Pozorišnu akademiju, gde je diplomirao 1956. godine.

bora

 

Popularnost je stekao ulogama u kultnim ostvarenjima poput filmova Maratonci trče počasni krug, Nacionalna klasa, Ko to tamo peva, Balkanski špijun, u serijama Vruć vetar, Diplomci, Balkan ekspres itd. Preminuo je posle moždanog udara 7. jula 2014. godine.

DA LI STE ZNALI?

- Strah od dugih reči se zove hippopotomonstrosesquippedaliofobija.

- U Jermeniji šah je obavezan predmet u osnovnoj školi.

- Proporcionalno svojoj težini, ljudi su snažniji od konja.sah

- Pacovi se razmnožavaju tako brzo da 2 pacova za 18 meseci mogu dobiti preko milion potomaka.

- Bambus može narasti do 90 centimetara dnevno.

MISAO ZA LEP DAN: I optimisti i pesimisti doprinose našem društvu. Optimisti su izumeli avion, a pesimisti padobran. – Džil Stern

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>