JUTARNJI PROGRAM
Postavio Redakcija Presstiž 4 Nov 2014 u 06:46 | Kategorija: Jutarnji program | 0 Komentara

DNEVNA DOZA SVEŽIH INFORMACIJA I ZANIMLJIVOSTI.
DOBRO JUTRO!

JUTARNJI-PROGRAM-PRESSTIZ

 

UKRATKO

- Srpski glumac Tihomir Stanić dobitnik je Velike nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) za 2014. godinu, za ulogu Milovana Đilasa u predstavi pod nazivom Everyman Đilas, po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić.

faceless

facelessexhibition.net

- Provokativna izložba pod nazivom Faceless će, posle Beča i Amsterdama, bti predstavljena i beogradskoj publici. Srpski umetnik Bogomir Doringer je kustos ove izložbe, a biće otvorena u Muzeju Grada Beograda biti otvorena od 15. marta do 15. aprila 2015. godine. Baveći se temama gubitka privanosti, izlžba, koja okuplja preko 100 stranih i domaćih umetnika i modnih dizajnera, pokušava da ispita i ustanovi da li postoji zajednički imenitelj za skrivena (maskirana) lica u svetu umetnosti.

- Iako je Holivud Reporter objavio vest da će Kristijan Bejl tumačiti naslovnu ulogu u filmu o Stivu Džobsu, scenarista Aron Sorkin odbacio je te tvrdnje. Prema njegovim rečima lik Džobsa bi trebalo dodeliti najboljem, ali to nije Bejl.

- Strawberry energy proglašen je za najbolji startup na Verge Konferenciji u San Francisku. Reč je o prvom na svetu javnom solarnom punjaču za mobilne uređaje Strawberry Drvo. Ovo je prvi put da je jedan srpski startup pobedio na Verge accelerate takmičenju, koje se ove godine organizuje treći put.

KUDA DANAS?

- Izložba Branislav Nušić – upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (1900-1902) otvorena je u Muzeju Narodnog pozorišta, a predstavlja taj period rada čuvenog srpskog pisca, komediografa, novinara, diplomate i kulturnog poslenika. Posetioci će imati priliku da vide fotografije, dokumente, pozorišne plakate, tekstove iz štampe u dvogodišnjem Nušićevom radu u nacionalnom teatru.

- Prva Trka fantazije, pod sloganom „Oslobodi maštu i dočekaj zimu“ biće održana večeras u 20 časova. Beogradski trkački klub ovu trku posvećuje dolasku zime, a trkači će startovati kod restorana „Tranzit“ (Braće Krsmanović 8). Trka fantazije je besplatna za sve. Nije potrebna zvanična prijava, ulaznica je maska. Samo trkačima koji se maskriraju biće omogućeno da trče gradom.

TRKA

- Revija mačaka biće održana u Delta City-ju sa početkom u 18 sati. Pored revijalnog, biće održan i takmičarski deo u okviru koga će se mačke nadmetati u zabavnim kategorijama – najglasnija mačka, najčupavija mačka, najšarenija mačka, najlepši par i najšarmantnija mačka.

- Unikatna izložba dizajnerskih cipela Manolo Blanika, Kristijana Lubutena, Vivijen Vestvud i Džimija Čua otvorena je u holu Tržnog centra Stadion. Do kraja meseca, svi zainteresovani će moći da vide 50 pari ekskluzivnih modela četiri svetski proslavljena dizajnera obuće. Izložba traje do 29. novembra, zatim se seli u Tržni centar BIG u Novom Sadu.

ZANIMLJIVOSTI IZ SVETA

- Na sajmu pogrebne opreme koji je održan u Moskvi u ponudi se našao i iGravestone odnosno iSpomenik. Reč je o nadgrobnom spomeniku na kojem se smenjuje galerija pokojnikovih fotografija. S obzirom da je ove interaktivne nadgrobne ploče izbacila firma Apple, za reklamu ove čudne inovacije iskoristili su fotografije i ime Stevea Jobsa, osnivača kompanije. Cena ovog iGravestone-a je 18.000 evra po jednom nadgrobnom komadu.

stiv-dzobs

- Naučnici su našli način kako da pročitaju ljudske misli. Naime, tim naučnika je napravio računarski program koji omogućava dešifrovanje moždane aktivnosti koja proizvodi glas u našoj glavi i njegovo pretvaranje u reči. Eksperiment je objavio tim naučnika Univerziteta Kalifornije Berkli, a oni će nastaviti istraživanje sa obolelima od afazije, neurološke bolesti koja oduzima sposobnost govora.

DA LI STE ZNALI?

- Abraham Linkoln imao je protezu za zube od drveta, kao i većina ljudi tog vremena.

- CD je osmišljen od strane Philips-a i Sony-a 1980. godine.

- Donirajući 0,5 l krvi čovek može da spase 4 života.frank_sinatra

- Šišmiši uvek skreću ulevo kada izlaze iz pećine.

- Van Gog je slikao samo poslednjih 10 godina života, ali je naslikao preko 1000 slika.

MISAO ZA LEP DAN: Najbolja osveta je ogroman uspeh. – Frenk Sinatra

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>