Vanja Vulin Ivošević: „Slikanje je moja iskonska potreba”
Postavio Dušan Veselinović 11 Apr 2019 u 12:27 | Kategorija: Intervju, Poslednje dodato, top | 1 Komentar

Prva samostalna izložba slika Vanje Vulin Ivošević otvorena je 9. aprila u galeriji Opštine Vračar. Iako je master akademskih studija stekla na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, Vanja kaže da se slikarstvo oduvek provlačilo kroz njeno stvaralaštvo. Radi kao umetnički direktor i projektant u arhitektonskom birou V2A Studio koji je i osnovala sa svojim suprugom Vladimirom Ivoševićem. Suvlasnik je galerije SOBA, koja se nalazi u Ulici Mome Kapora 6 na Vračaru. Svoj rad je predstavljala na grupnim arhitektonskim izložbama, a 2017. godine postala je član Ženskog arhitektonskog društva. Za Presstiž internet magazin, Vanja govori o svojoj aktuelnoj izložbi, procesu stvaranja i dobroti…

Vanja Vulin Ivosevic

Vaša izložba se simbolički zove „Pokrenuti prostori”, a posetioci će imati priliku da je pogledaju do 24. aprila ove godine. Koji je to bio trenutak kad ste rekli – sad je vreme za samostalnu izložbu?

To je bio sticaj okolnosti. Ljubomir Šimunić, vizuelni umetnik i fotograf, jednom prilikom je došao u moju galeriju i predložio mi je da svoje slike javno predstavim u velikim formatima i da za to nađem odgovarajući izlagački prostor. Već sam osećala da to treba da uradim, a onda kad sam dobila i podršku od gospodina kog izrazito poštujem, počela sam da razmišljam u tom pravcu. Potporu za izložbu mi je dala i Biljana Jotić, istoričar umetnosti, kojoj sam, takođe, veoma zahvalna. U decembru prošle godine sam krenula sa pripremom ove izložbe.

Koliko slika je zapravo izloženo?

Dvadeset.

Vanja Vulin Ivosevic - SEDUCE ME

Seduce me / Zavedi me – Vanja Vulin Ivošević

Primetio sam da su sve u većim formatima, ali različitih dimenzija…

Jesu. Kreću se od 100 x 120 cm, pa do 210 x 100 cm.

Impresivno. A koji su najmanji formati na kojima ste slikali?

Mislim na 17 x 12 cm.

Vanja Vulin Ivosevic - I DARED

I dared / Usudila sam se – Vanja Vulin Ivošević

Koliko vremena Vam je bilo potrebno da naslikate najveću?

To su noći i noći provedene u uživanju. Zbog dnevnih poslovnih i porodičnih obaveza, slikam uveče i to mi nimalo ne smeta. Kao da upadnem u određenu vrstu transa. Ukućani spavaju, a ja pustim tihu muziku i potpuno se posvetim. Za te trenutke nisam umorna. Slikanje je moja iskonska potreba. Na papir ili platno iznosim čiste, pozitivne emocije, radost, ljubav. Poenta mog slikarstva je u igri, opuštanju misli, ruke, glave, srca. Nadam se da su posetioci na izložbi to i primetili.

Prvenstveno se bavite arhitekturom. Odakle dolazi Vaša potreba za slikarstvom?

Ono pruža beskonačnost u izrazu. Čitav svet može biti tvoj – kroz boju, oblik, pokret… Kroz svaki potez četkice izražava se životnost, energija; nebitno je da li imate dvadeset ili devedeset godina. Osećam veliko uzbuđenje u procesu slikanja, kao i zahvalnost što sam u tom trenutku na tom posebnom mestu.

Vanja Vulin Ivosevic - DANCE

Dance / Ples – Vanja Vulin Ivošević

Koje slikarske tehnike najčešće koristite?

Pretežno koristim pigmentni tuš i akril. Radim na platnu, ali primarno na šeleru – kvalitetnijem papiru koji može da istrpi svu moju energiju i velike nanose boje. Ako smem da kažem, mislim da sam postigla jednostavnost i sofisticiranost u svom slikarskom iskazu, budući da su mi i na otvaranju izložbe posetioci na to ukazali. Nije mi presudna, ali mi je veoma bitna povratna informacija i način na koji drugi doživljavaju moj rad.

Šansa, Putovanje, Prisutnost, Godišnjica, Zlatna vrata… pojedini su nazivi Vaših slika. Kako oni nastaju?

Nazive dobijaju onog trenutka kad ih završim, odnosno od onog prvog što osetim ili na šta pomislim kad ih izdaleka pogledam.

Vanja Vulin Ivosevic - ENTRANCE

Entrance / Ulazak – Vanja Vulin Ivošević

Jednom ste izjavili da je dobrota izvor svega. Na koji način oblikuje život?

Oplemenjuje ga. Vodi ka većem znanju, usavršavanju, suštini, istini, ljubavi.

Pored arhitekture i slikarstva, da li Vas privlači još neka grana umetnosti?

Naravno. Već sam se oprobala u muzici. Završila sam muzičku školu, odsek klavir. Kod kuće, muzika mi je stalno uključena i predstavlja neizostavni deo atmosfere. Zapravo volim svaki vid umetnosti jer ona izaziva vrhunske emocije i znanja. Na primer, prisetite se antičke Grčke i načina na koji se njihova umetnost provlačila i kroz arhitekturu, filozofiju, politiku, matematiku. Veoma je bitno da umetnost bude povezana sa drugim životnim segmentima kako bi, kroz najlepši pristup, dostigla svoj najviši potencijal.

Vanja Vulin Ivosevic (3)

- Foto: privatna arhiva Vanje Vulin Ivošević

Autor: - https://www.facebook.com/dusan.veselinovic.9 https://www.instagram.com/it_is_dulle/

Prikazano: 1 Komentar
Napišite svoje mišljenje...
  1. Ducca says:

    Drago mi je da se u ovom okružju kiča i neukusa ipak prepoznaju i pronađu iskonske vrednosti koje isplivavaju iz ovakvih umetničkih duša. To nam daje uverenje da prave vrednosti postoje i da će trajati.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>