O VATERPOLU I SLIKARSTVU: VUKAŠIN STANKOVIĆ
Postavio Dušan Veselinović 26 Dec 2016 u 08:23 | Kategorija: Intervju, Poslednje dodato, top | 0 Komentara

„Vaterpolo – senke i dubine“ naziv je prve samostalne izložbe slika umetnika Vukašina Stankovića. Otvorena je početkom ove godine u galeriji ULUS u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, i dobila je veoma pozitivne reakcije posetilaca. Vukašin, nekadašnji vaterpolista, rođen je 1987. godine u Nišu. U rodnom gradu je završio likovni smer u Srednjoj umetničkoj školi „Đorđe Krstić“, zatim i slikarstvo u klasi profesora Radomira Kneževića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, i master studije kod profesora Zorana Vukovića. Na istom fakultetu je trenutno na doktorskim studijama, a mentor mu je poznati slikar Miloš Šobajić. Kaže da se nekad sa platnom bori kao sa čovekom…

vukasin-stankovic-7

Umetnost je utočište…

Vaša izložba je otvorena u januaru ove godine, tokom Evropskog prvenstva u vaterpolu. Jeste li namerno tako natempirali i zašto?  

Jesam. Budući da sam se tim sportom bavio ceo život, još tokom fakulteta sam tu temu počeo da prikazujem kroz svoje slike. Veoma me interesuje anatomija čoveka. Kroz sport sam proučavao ljudsko telo i na taj način spojio svoje dve ljubavi – vaterpolo i slikarstvo. Mislim da sam to i izrazio kroz izložbu, prikazavši je kao jedan paket.

Sa izložbom ste gostovali i u galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu, pa je posetiocima i tamo bilo zanimljivo da vide takav spoj. Kad ste zapravo počeli da se bavite vaterpolom?

Od svoje pete godine, a profesionalno sam se bavio do upisa na fakultet. Čak i danas igram za jedan klub iz Bugarske, koji kod njih predstavlja prvu ligu, ali ne može da se poredi sa uspesima srpske reprezentacije. Određeno vreme sam igrao i u Iranu.

vukasin-stankovic-8

Zašto je slikarstvo prevagnulo?

Odlučio sam se za studije jer sam znao da se s obe aktivnosti ne mogu baviti na vrhunskom nivou. Verovao sam da bi bila šteta odbaciti talenat koji se ne dobija svakodnevno. Mada, kao što sam već napomenuo, nisam se u potpunosti odreko vaterpola. I dalje je prisutan u mom životu.

Vaše slike su velikih razmera i, samim tim, iz više delova. Posebnu pažnju mi je privukla slika vaterpoliste-ronioca koja je prekrila jedan ceo zid u ULUS-u. Koliko vremena Vam je bilo potrebno da je naslikate?

Nisam siguran tačno koliko. Dok radim na određenoj slici, mogu da je posmatram satima, danima i tako razmišljam o daljem procesu stvaranja. To može da potraje. Recimo da sam taj ceo projekat radio dve godine.

vukasin-stankovic-4

Jednom prilikom ste naslikali i ministra sporta, a nekadašnjeg vaterpolistu, Vanju Udovičića. Koji je bio povod?

Na završnoj godini master studija uradio sam pet, šest slika-portreta naših igrača. Udovičić je tada još uvek igrao za našu reprezentaciju, pa sam poželeo da mu je poklonim. Kada sam pripremao izložbu u Beogradu, potajno sam se nadao da će doći, ali je, nažalost, bio sprečen. Međutim, putem medija je saznao za nju i pozvao me je u Ministarstvo omladine i sporta gde mi je priređen svečani doček. Na taj način sam mu poklonio sliku, porazgovarali smo, i izvnio mi se što nije mogao da dođe na izložbu. (smeh)

Naslikali ste portrete Nikole Tesle i Mihajla Pupina, i nacrtali i Donalda Trampa, Gadafija, Pikasa, Principa, Putina, Batu Stojkovića, Dragana Nikolića… Muškarac je glavni motiv u vašem radu. Zašto?

Zanimljiva mi je figura i anatomija muškarca, pogotovo jer je povezujem sa sportom. Žene su senzibilnije i nisu toliko muskulaturne, ali to ne znači da neću i njih slikati. Ranije sam imao seriju slika ženskih aktova, ali sam ih sve prodao.

vukasin-stankovic-5

Jednom ste izjavili da Vam je umetnost utočište. Od čega?

Svaki čovek pokušava da nađe svoj mir, nebitno kojom profesijom se bavi. Svako voli svojih pet minuta. Lično, mir nalazim u ateljeu gde sam sam sa svojim razmišljanjima. Kad radim – posvećujem se potpuno, a isključujem sve druge stvari. Tako nalazim tišinu i, kao što ste napomenuli, utočište.

Na šta želite da ukažete svojim radovima?

Konkretno ovom serijom slika – život jednog sportiste, odnosno vaterpoliste. Njegovo odrastanje, od dečačkih dana do zrelog čoveka. Da prikažem kroz šta sve jedan sportista mora da prođe da bi postigao vrhunski rezultat. Ljudi koji se sportom ne bave profesionalno, ne znaju kako izgleda takav život i koja su odricanja. Vide samo uspehe i rezultate, a nisu svesni šta je sve tome prethodilo. Misle da je sport neozbiljna aktivnost. Postoji veliki broj sportista koji su samo za nijansu ispod najboljih, a niko neće čuti za njih. Primetićete da moje slike nisu veselih boja baš zbog toga što pokušavam da prikažem njihovu patnju.

Šta slikanje za Vas predstavlja?

To je deo mene, deo mog života. Nešto s čim se budim i s čim ležem. Nešto što je uvek u mojoj glavi.

vukasin-stankovic-vaterpolo

vukasin-stankovic-9

vukasin-stankovic-6

vukasin-stankovic-1

- Više o Vukašinovom radu pogledajte na njegovom sajtu

Autor: - https://www.facebook.com/dusan.veselinovic.9 https://www.instagram.com/it_is_dulle/

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>