GALA VIDENOVIĆ: „BAL NA VODI“ JE PROŠLOST
Postavio Dušan Veselinović 12 Jul 2016 u 08:59 | Kategorija: Intervju, Poslednje dodato, top | 2 Komentara

Čuvali su me kao belog medveda…

Ikona jugoslovenske kinematografije, glumica Gala Videnović, danas Aleksić, već više od dve decenije nije zaigrala ni u jednom filmu. Mnogi veruju da je i dalje negde u SAD, ali ona sa porodicom živi u Beogradu i nedavno je gostovala u TV seriji „Andrija i Anđelka”

Gala Videnovic (6) - Copy

- Foto: Miloš Kodemo

Kaže nam da joj privatnost prija. Ne bavi se mnogo internetom. Ne pripada nijednom glumačkom udruženju. Kao devojčica je išla u Dečju glumačku grupu Radio Beograda kod Bate Miladinovića, a prvi angažman joj je pripao u TV seriji „Naši pesnici“, kad je imala svega osam godina. Srpsko-češkog porekla, ime je dobila po supruzi Salvadora Dalija…

Nedavno ste glumili profesorku engleskog jezika u seriji „Andrija i Anđelka“. S obzirom na to da se već duže ne bavite glumom, zašto ste prihvatili ovaj angažman?

Uloga je bila dovoljno mala i simpatična da je prihvatim. Više sam se zabavljala nego glumila. Ekipa te serije je odlična. Andrija i Anđelka su dva veoma vredna i talentovana bića i bila mi je čast da budem delić takvog tima. Snimak te scene, koji je u maju objavljen na internetu, uveliko ima preko milion pregleda.

Šta Vam to govori?

Iskreno, iznenađena sam, ali nisam mnogo o tome razmišljala. Verujem da je to zbog Andrijine i Anđelkine duhovitosti. Možda delom i zbog moje popularnosti. Inače, nisam aktivna na društvenim mrežama. Uglavnom me prijatelji obaveste ako ima nešto novo i zanimljivo.

Gala Videnovic (1)

- insert iz „Andrije i Anđelke“ 

Verujem da, kad biste se sad pojavili u nekom filmu… 

Da sam htela, mogla sam nekoliko puta. Jednostavno to nisu bile uloge za mene.

Ali kad bi Vas pozvali, da li biste prihvatili?

Bih. Naravno, ne po svaku cenu. Zavisi kakva je uloga.

A tim ljudi?

Pre svega je bitno da su ljudi koji rade zajedno profesionalci. A zatim, naravno, da se razumeju. Kao devojčica sam počela da se bavim glumom. Učila sam od najboljih. Profesionalac sam. Lako se uklopim u bilo koju ekipu, bilo da se radi reklama, TV serija, film. Svako radi svoj deo posla i daje maksimum od sebe. To je timski rad.

Gala Videnovic (4)

- Foto: Miloš Kodemo

U leto 1990. godine napustili ste Jugoslaviju i preselili se u Malibu u Kaliforniji. Koji je bio razlog odlaska?

U Malibu sam išla od ranog detinjstva. Imali smo porodične prijatelje tamo. Mnogo sam volela to mesto. Osećala sam ga svojim domom. Budući da sam, tokom karijere, išla na razne filmske festivale od Njujorka do Los Anđelesa, znala sam da ću nekad živeti u SAD. To mi je i bio plan. Bilo je logično da, ako hoću da nastavim da se bavim glumom, odem u svetski filmski centar. Imala sam vrlo ozbiljnog menadžera koji je tada radio za velika glumačka i muzička imena (Stinga, Prinsa, grupe R.E.M. i Depeche Mode…). Krenuli smo sa zanimljivim planovima. Međutim, planovi se menjaju i ne ide sve uvek onako kako zamislite. Ostala sam u drugom stanju i napravila dugačku pauzu u karijeri.

Kad i zašto ste se vratili u domovinu?

Krajem devedesetih, u onom najgorem periodu za našu državu. To je bio veliki šok za mene. Živela sam u Malibuu, u kanjonu, na imanju koje gleda na okean. Povratak ovamo bio mi je strašan. Ubrzo sam se udala za Vladimira Aleksića, reditelja sa kojim sam snimala „Metlu bez drške“, i dobili smo sina Pavla.

Da li ste se vraćali u SAD?

Da, početkom dvehiljaditih, da bih videla gde, u stvari, pripadam. Kao da sam imala podvojenu ličnost. Kad sam se vratila ovamo, srce mi je ostalo tamo. A ovde mi je porodica. Iskreno, nisam „vezana“ za Beograd, ali za familiju da. Međutim, kad sam jednom prilikom otišla, našla sam istog menadžera i dogovorila se s njim da ponovo radimo zajedno. Ali, nisam se vratila tad kad je trebalo, niti sam ga ikad više pozvala.

Zašto?

Jer tom prilikom nisam planirala da se vratim za stalno. I danas povremeno odlazim. Moj stariji sin sada živi tamo.

Gala Videnovic (3)

- iz filma Bal na vodi / sleva nadesno Todorović, Bjelogrlić, Bakočević, Radaković, Videnović

Kad biste sumirali sve Vaše uloge, koja Vam je bila najzahtevnija?

Sigurno ona u „Balu na vodi“. Sve angažmane sam dobijala spontano, pa mi je i uloga u tom filmu pripala potpuno neplanirano. Imala sam petnaest godina. Školu sam pohađala vanredno. Te godine su me oborili na ispitima, a radila sam TV seriju „Vuk Karadžić“ i mesecima živela u Tršiću, kao i filmove „Jagode u grlu“ i „Držanje za vazduh“. Šofer me je dovezao u školu sa sve koferom. Profesori su bili u fazonu „glumica je rešila da se pojavi“ i oborili su me. Ujedno sam konkurisala i na Fakultetu dramskih umetnosti, ušla u uži izbor, ali me nisu primili smatrajući da sam suviše mlada. Otišla sam na Brač i rešila da se nikad više ne bavim glumom. Tamo su mi javili da se snima film „Bal na vodi“ i danima me ubeđivali da prihvatim, što sam na kraju i učinila. Momci iz filma su se pripremali već dva meseca, a ja samo dva dana pre nego što je počelo snimanje. Uvek sam bila stavljana pred svršen čin, tako da se nikad dugo nisam pripremala za određenu ulogu. Dobijala sam indikacije koje sam pratila.

Je l’ Vam ta uloga i najdraža?

Da.

Povodom 25 godina od tog filma bili ste kormilar veslačima „Crvene zvezde“ i tom prilikom ste izjavili da Vam je to iskustvo probudilo izvesne emocije. Koje?

Moj suprug je nekad bio pripadnik veslačkog kluba „Crvena zvezda” , a i naš sin Pavle je bio njihov član. Restoran koji se tu nalazi zove se „Bal na vodi“. A mnogo ljudi, koji su bili deo tog filma, više nema. Tužno je.

Tada ste izjavili da se, baš iz tog razloga, ne usuđujete da pogledate film. Da li je i dalje tako?

Pre nekoliko godina sam pokušala da ga gledam na televiziji, ali nisam mogla. Prebacila sam kanal. Prošlost treba da ostane u prošlosti.

gala videnovic

- iz filma Bal na vodi / sa Milanom Štrljićem

S obzirom na to da ste se sa svega petnaest godina, u istom filmu, skinuli pred kamerama, koliko Vam je bilo teško ili lako to uraditi?

Često me je mama pratila na snimanja, ali sam bila „svačije dete“. Čuvali su me kao belog medveda. Sa obnaženom scenom u vodi nisam imala poteškoća. Problem sam imala sa ljubavnom scenom, u stvari, sa načinom na koji je reditelj hteo da se snimi. Tražio je nešto što se kosilo sa mojim nežnim, nevinim likom u filmu. Nisam to htela da uradim, desio se skandal i reditelj je napustio snimanje. Svi su izašli napolje, a scenu sam odradila nasamo sa svojim partnerom, dok je direktor fotografije snimao, a bila je prisutna i sekretarica.

Pomenuli ste Vašu mamu. U neobaveznom razgovoru ste mi rekli da ste imali blizak odnos s njom…

Da. Mama se zvala Dagmar Stojanović. Rodila se u Brnu. Bila je scenograf. Vrlo talentovana, vredna i uspešna. Često sam joj iz šale govorila kako će nas sve nadživeti. Njen otac, Srbin, pred početak prošlog veka je otišao u Čehoslovačku gde je postao industrijalac. Izgradio je zgrade na čijim pločama i danas stoji njegovo ime. Govorio je sedam jezika. Baka je bila Čehinja, lepotica. Imali su četvoro dece. Pedesetih su se preselili za Beograd.

Gala Videnovic (7)

Vaša mama je bila ta koja Vas je podsticala da se bavite glumom. Imali ste angažmane i u pozorištu, ali se malo zna o Vašim predstavama…

Prva u kojoj sam se pojavila je bila „Krunski svedok“, a onda su usledile „Prosjačka opera“ u Valjevu, „Adam i Eva“, a glumila sam u „Pužu“ kad sam se vratila iz SAD.

Šta je gluma za Vas predstavljala osamdesetih, a šta danas?

Kad sam se upisala u osnovnu školu, mislila sam da, pored škole, sva deca rade. Da pored učenja idu i na posao. Ne znam da li sam Vam odgovorila na pitanje?

Shvatam. A danas?

Pa, vidite kakvo je vreme. Ne ulaže se u kulturu. Da li će se desiti pomak u bliskoj budućnosti, volela bih da verujem u to.

Spremate li neku novu ulogu?

Ne.

Šta radite u slobodno vreme?

Provodim ga sa porodicom, bavim se jogom i idem u prirodu. Ne volim gradove. Svoja sam kad odem na selo.

Gala Videnovic (5)

- Foto: Miloš Kodemo

- Objavljeno u magazinu Ilustrovana politika 12.7.2016. 

Autor: - https://www.facebook.com/dusan.veselinovic.9 https://www.instagram.com/it_is_dulle/

Prikazano: 11 Komentara
Napišite svoje mišljenje...
 1. dragoslav says:

  uuuu otkad o njoj nista nisam cuo…

 2. GROZDANA says:

  BRAVO BRAVO BRAVOO

 3. gost123 says:

  Opravdano naša najlepša glumica!

 4. i dalje izgleda vrh! pure hotness

 5. bea says:

  prelepa i talentovana Gala

 6. kako bi bilo lepo da se vrati na scenu. zao mi je sto je nema

 7. BoBan says:

  Natasa u ,,Zikinoj dinastiji” :))

 8. Petrije says:

  Gala, vrati seee

 9. Tiobold says:

  Slatka mala Videnović Gala

 10. beatriče says:

  dugo bolji intervju nisam čitala. i pitanja i odgovori na mestu.

 11. ducca says:

  Zar da nam ovakve glumice budu iza zavese ?

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>