MILICA PETROVIĆ I „M DESIGN“
Postavio Dušan Veselinović 22 Dec 2016 u 09:52 | Kategorija: Društvo, Poslednje dodato, top | 2 Komentara

M Design je originalni brend Beograđanke Milice Petrović koja osmišlja i proizvodi unikatne tekstilne predmete za moderne enterijere. Prošlog meseca u Mikser House-u, Milica je predstavila svoju treću kolekciju pod nazivom Love Mystical Balkan, za koju je inspiraciju pronašla u Balkanu i staroslovenskim simbolima. Ubrzo potom, istu kolekciju je prikazala i na Rakia fest-u. Naglašava da sve radi sama i da je upotreba prirodnih materijala osnova svake njene kolekcije.

milica-petrovic-m-design-1

- Milica na predstavljanju kolekcije Love Mystical Balkan u Mikser House-u

- Od mame sam nasledila šivarsko umeće. Kod kuće imam industrijske mašine i bavim se šivenjem od detinjstva. Upisala sam Srednju dizajnersku školu, smer Dizajn tekstila, ne bih li postala modni kreator. Međutim, put me je naveo da se bavim dizajnom enterijera gde sam se potpuno pronašla. Završila sam Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti, smer Dekoracija enterijera i aranžiranje, kao i Fakultet za dizajn, smer Dizajn enterijera i nameštaja. Usled nedostatka zaposlenja nakon studija, muka i želja su me naterale da se bavim ovim poslom. Spojila sam dve ljubavi – dizajn tekstila i enterijer, i počela da proizvodim unikatni tekstil za enterijer.

milica-petrovic-m-design-2

Ovim poslom se bavi tri godine. Na godišnjem nivou predstavi po jednu kolekciju. Inspirišu je priroda, energija kao životni pokretač, kao i balkanski koreni. Otuda i nazivi kolekcija – Live with nature, Energy, Love Mystical Balkan. U prvoj kolekciji je predstavila vunenu ćebad, u drugoj prekrivače, jastuke, fotelje (redizajn starog nameštaja), abažure, ženske torbe, dok je u trećoj dodala i taburee. Često stvara kroz pačvork – manje poznatu tehniku sastavljanja malih komada u jednu celinu, koja ne mora da bude u tekstilu, već može da kombinuje materijale kao što su koža, guma… Milica kaže da se ova tehnika provlači u svakoj njenoj kolekciji zbog tehničke izvodljivosti. Uz to, koristi isključivo prirodne tkanine (vuna, pamuk, svila, viskoza) i sito štampu. Sve radi ručno. Sama je naučila zanat.

milica-petrovic-m-design-13

- Iz kolekcije Energy

- Mislim da je čovek najproduktivniji kad nema povoljne uslove za rad. Ako si zaista kvalitetan, i sa malim mogućnostima doći ćeš na ideju da napraviš velike stvari. Moj alat je minimalan. Mnogi su mi i rekli da s njim ne mogu da izvedem to što sam naumila i više puta sam se, zaista, to i zapitala. Međutim, trudila sam se i na kraju je ispalo onako kako sam zamislila. Trebalo je samo više vremena i umeća. Sve je moguće.

milica-petrovic-m-design-16

- Svi mi kreativci imamo obavezu da drugima, kroz rad i stvaralaštvo pokažemo koje su to prave vrednosti i kako izgleda kvalitetan, originalan i ručno rađen proizvod. Mislim da te stavke treba plasirati mladima, a starije na to podsetiti. Ogledalo mladih su starije generacije. U mom slučaju, na prvom mestu se sudaraju ljubav i egzistencija – da radiš i stvaraš nešto dobro, ali da i od toga zaradiš. Krenuti je jedno, a drugo je opstati i dalje verovati u to čime se baviš. Dobra kritika je ono što čoveka može održati u poslu. Veoma je bitno dobiti podršku od stručnih ljudi, kao i lepu reč od porodice, prijatelja, dragih ljudi. Jedna profesorka mi je čak rekla da sam ćilim podigla na viši nivo. Svesno sam izabrala da želim da radim visoko kvalitetan proizvod.

milica-petrovic-m-design-10

- Iz kolekcije Live with nature

Milica svoje novitete prikazuje svake godine na Mikser festivalu i na marketima prodajnog karaktera. Prošle godine je učestvovala i na Afro festivalu u Muzeju afričke umetnosti. Kaže da su je pozvali jer su im se svideli japanski motivi kolekcije Live with nature, budući da su ih podsećali na Afriku.

Voli kada kupac uživa u njenom proizvodu. Da mu je udoban, da ga greje, da je prijatan, da mu odgovara u enterijeru i osvežava prostor. To joj je najznačajnije. Napominje da su stranci njene proizvode dosad najviše i kupovali. Slala je robu za Englesku i Australiju.

milica-petrovic-m-design-8

- Važno je da tkanina bude vrlo kvalitetna. Pre upotrebe, materijal mora da se tehnički obradi pranjem, peglanjem i testira na mogućnost i količinu puštanja boje shodno načinu održavanja. Možda najvažnija stvar gde se uspeh tek nazire je ljubav i vera u to što se radi, vizija i mnogo truda, rada i svakodnevnog odricanja, pogotovo ako se sve stvara samostalno – završava Milica.

milica-petrovic-m-design-3

milica-petrovic-m-design-9

milica-petrovic-m-design-17

milica-petrovic-m-design-18

milica-petrovic-m-design-19

milica-petrovic-m-design-6

- Više o Miličinom radu pogledajte na njenoj stranici M Design.

Autor: - https://www.facebook.com/dusan.veselinovic.9 https://www.instagram.com/it_is_dulle/

Prikazano: 2 Komentara
Napišite svoje mišljenje...
  1. Mnogo mi se svida vas rad. Pabih htela da vas posetim kako i na koji nacin.Spozdravom.

  2. Duska Vasic says:

    Postovana,
    Moja snajderka ima jako puno parcica raznih materijala pa ako ste zainteresovani javite se na moj mail.
    Radovi su vam prelepi. S postovanjem Duska

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>