KRALJEVSTVO VIDEO SNIMAKA
Postavio Tijana Kurćubić 27 Feb 2014 u 12:25 | Kategorija: Društvo, Poslednje dodato | 2 Komentara

Ako bismo razmišljali na način na koji razmišljaju verovatno svi korisnici interneta, slobodno bismo  mogli reći da je život pre 2005. godine bio mnogo drugačiji nego danas. Do te godine nije postojao jedan od najboljih internet servisa – YouTube.iTunesArtwork@2x

Prvi video na YouTube-u

Čad Harli, Stiv Čen i Javed Karim su osobe kojima dugujemo zahvalnost za postojanje ovog internet otkrovenja. Datum koji će zauvek promeniti istoriju surfovanja internetom je 15. februar 2005. godine. Tada je aktiviran domen youtube.com. Tokom narednih meseci stranica se razvijala, a prvi video snimak – Me at the zoo, koji i dan-danas postoji, postavio je jedan od osnivača – Javed Karim. U maju iste godine, stranica je ponuđena na uvid javnosti, a šest meseci kasnije je zvanično otpočela sa radom. YouTube je pokrenut privatnim sredstvima, međutim, investitorska kompanija Sequoia Capital je u narednom periodu je dva puta uložila svoja sredstva u ukupnoj vrednosti od 11,5 miliona dolara. Za samo godinu dana ovaj internet servis dostigao je ogromnu popularnost i potencijal. Prema istraživanjima iz juna 2006. godine, na YouTube-u je dnevno pregledavano 100 miliona video klipova, a postavljano oko 65 hiljada. Broj posetilaca sajta tokom meseca dostizao je čak i 20 miliona. U novembru 2006. godine kompaniju preuzima Google za vrtoglavih 1,65 milijardi dolara.

Broadcast yourself – emituj se

YouTube omogućava razmenu video sadržaja kroz postavljanje, gledanje i čuvanje. Moguće je otvoriti svoj nalog na ovom sajtu potpuno besplatno. Registracija vam nije potrebna za gledanje i ocenjivanje video klipova, ali je potrebna ukoliko želite da ih postavljate ili komentarišete.  Postoji još jedan izuzetak, a to je gledanje sadržaja koji nisu primereni za osobe mlađe od 18 godina, za ovu opciju takođe morate biti registrovan korisnik.  Prema pravilima korišćenja dozvoljeno je postavljanje vlastitih originalnih sadržaja i sadržaja za koji posedujete odobrenje vlasnika  autorskih prava. Zabranjeni su svi snimci koji sadrže pornografiju, nasilje, podržavaju kriminalne radnje, diskriminaciju, ili imaju cilj reklamiranja. Sajt zadržava pravo brisanja, korišćenja i menjanja sadržaja.

Popularnost na YouTube-u se isplatiyoutube scream and shout

Ovaj internet servis zapravo predstavlja svojevrsni besplatni slobodni medij. Omogućio je afirmaciju anonimnih umetnika iz sveta muzike i filma. Zahvaljujući popularnosti na YouTube-u, oni su dospeli u tradicionalne elektronske medije – televiziju i radio. Jedna od najpopularnijih pevačica današnjice – Jessie J, prvu popularnost je stekla putem snimaka okačenih na YouTube-u. Od 2007. godine kompanija je autorima najgledanijih snimaka ponudila partnerstvo. Na taj način autori dobijaju deo zarade od reklama postavljenih pored njihovih sadržaja.

Mogućnosti YouTube-a prepoznali su i političari, pa su nakon štampe, radija i televizije zaposeli i ovaj medij. Portencijalni birači mogu gledati kratke spotove u kojima kandidati iznose svoje stavove i programe, ali ih mogu i ocenjivati i komentarisati. Do sada su ovaj oblik kampanje za izbore najviše koristili Barak Obama i Hilari Klinton.

new_youtube_logo_large_verge_medium_landscapeČak četiri, od pet najgledanijih klipova na youtube-u su muzički spotovi. Prvi na listi je spot za pesmu Gangam Style korejskog izvođača PSY-a, sa 1,915,156,692 pregleda. Iza njega su spotovi popularnih pevača današnjice kao što su Jennifer Lopez, Justin Bieber, Eminem i Rihanna.

Korisnici ove riznice video klipova će vam reći da u njoj možete pronaći šta god vam padne na pamet. Od muzičkih spotova, filmova, serija, televizijskih emisija, crtanih filmova, do korisnih video vodiča koji vam mogu pomoći da sami vežbate, kuvate, našminkate se, vežete kravatu ili napravite frizuru. Samo jedno je veoma izvesno, teško da će popularnost i korisnost YouTube-a ikada biti smanjeni.

Prikazano: 6 Komentara
Napišite svoje mišljenje...
 1. JoPa113 says:

  svaka cast autoru!

 2. Dejan says:

  Ali tuzno je za covecanstvo koji je video snimak najgledaniji.

 3. Ajvanho96 says:

  Meni je od tubeova omiljeni jedan drugi koji pocinje na r a zavrsava se na ed x))) xP

 4. sve je dobro dok ne moramo da dajemo pare da bismo slusali muziku XD

  • PetarVeliki says:

   Bukvalno. KAd se samo setim kako smo devedesetih čekali pesmu na radiju ili tv-u sa sve pripremljenim kasetama za snimanje. Drugacije nisi mogao da ih slusas kad hoces.

 5. Johne370 says:

  I was very pleased to discover this website. I wanted to thank you for your time for this fantastic read!! bagagdgekefd

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>