PUTOVANJE KROZ 19. VEK
Postavio Milica Krivokapić 28 Feb 2014 u 11:26 | Kategorija: Čari Beograda, Poslednje dodato | 2 Komentara

feature prednje dvoriste

Konak kneginje Ljubice je jedan od malobrojnih sačuvanih memorijala dinastije Obrenović, zbog čega se ubraja u red najznačajnijih i najreprezentativnijih spomeničkih objekata u Beogradu.

U jednom od najstarijih beogradskih naselja, Kosančićevom vencu, nalazi se Konak kneginje Ljubice. Gradnja je trajala tri godine i bila je poverena neimaru Hadži-Nikoli Živkoviću. Kada je konak izgrađen 1831. godine, Ljubica je sa decom počela da živi u njemu. Po arhitektonskoj kompoziciji i rasporedu prostorija zgrada pripada balkanskom stilu sa izvesnim zapadnjačkim baroknim elementima. Ima bogato razuđen podrumski prostor, prizemlje sa kasnije dograđenim amamom i sprat. Fasada ima horizontalne spratne vence sa pilastrima.

S ulice popločanim prilazom posetioci dolaze do teških drvenih vrata koja se otvaraju rezom. Prolaskom kroz ta vrata ulaze u mali hol. Tu posetioce čekaju kustosi, i putovanje kroz 19. vek može da počne!

Velika divanhana

Velika divanhana

Prizemlje je pretežno opremljeno predmetima autentičnim za prvu polovinu 19. veka. Enterijer tih soba pokušava da dočara orijentalni uticaj koji je tada još bio dominantan. Na zidovima se nalaze portreti kneginje Ljubice, Miloša Obrenovića i njihovih sinova. Slike su pretežno rađene tehnikom ulje na platnu, a potpisivali su ih ugledni slikari toga doba Jovan Popović, Stevan Todorović, Johan Bes itd. Na sredini prizemlja nalazi se hol sa velikom divanhanom, prostorijom okrenutom ka dvorištu. Minderluk u divanhani je pokriven jarko crvenim ćilimom, dok dva tepiha prekrivaju drveni pod. Danju je divanhana vrlo osvetljena zbog pet prozora koji su poređani jedan do drugog, a noću je osvetljavaju dva velika lustera koji su postavljeni jedan naspram drugog. Divanhana predstavlja posebnu vrednost osmanske arhitekture koja ima i praktičnu funkciju – omogućava priliv vazduha i svetlosti u središnji hol. To je mesto predviđeno za okupljanje i zato se smatrala najsvečanijom prostorijom u kući, a zbog polukružne osnove pogodna je za razgovor. U njoj su ukućani boravili obično posle ručka, ispijali kafu, pušili čibiluk.

Pored orijentalnog enterijera u prizemlju postoje dve sobe u bidermajer stilu iz prve polovine 19. veka. Iz hola dvojinim stepeništem posetioci se mogu popeti na sprat.

Soba kneginje Ljubice

Soba kneginje Ljubice

Uredno složen srebrni servis za kafu, delovi servisa za piće i dezert sa srpskim grbom i devizom dinastije Obrenović, čaše, posude za slatko, deo su riznice koja se čuva na spratu. Na ovim autentičnim čašama nalazi se lik kneza Mihaila Obranovića i Julije Obrenović, a na peharu lik mladog Aleksandra Obrenovića. Ovaj deo zgrade posvećen je enterijerima koji su se mogli videti u beogradskim kućama sredinom 19. veka: kasni bidermajer, neobarok, rokoko, Napoleon ΙΙΙ, alt dojč.

Divanhana na spratu istih je dimezija i konstrukcije kao i u prizemlju. Razlikuju ih samo detalji. Na minderluku nalaze se plavi jastuci, tepih plavih tonova sa crvenim detaljima. Zidom, vratima i malim hodnikom odvojena je od ostalih prostorija i okrenuta je ka ulici. Služila je članovima vladarske porodice za praćenje uličnih dešavanja. Prostorno i funkcionalno povezana je sa osmatračnicom na krovu, odakle je straža kontolisala čitavu okolinu.

Najveći deo predmeta u enterijeru Konaka – delovi nameštaja, ćilimi, orijentalni tepisi, odeća, porcelan, staklo, umetničke slike, potiču iz beogradskih kuća, a pripadalo je članovima porodice Obrenović i građanskim porodicama.

Kneginja Ljubica i njen sin Milan Obrenović

Kneginja Ljubica i njen sin Milan Obrenović

MILOŠ I ŽENE

Ljubica je sa Milošem imala dva sina, Milana i Mihaila, i dve kćeri, Slavku i Petriju. Prema izvorima istoričara Sime Živkovića, knez Miloš Obrenović imao je devetoro vanbračne dece, a posednje je dobio u 75. godini.

Godine 1819. u Kragujevac je došla jedna zgodna žena, Petrija. Miloš ju je uzeo kod sebe. Jedne večeri dok je Petrija spremala krevet za nju i Miloša, Ljubica, revoltirana tim postupkom, ju je ubila. U blagoslovenom stanju kneginja je čekala presudu zbog tog postupka. Knez je odlučio da je poštedi. „Zahvali Bogu što nosiš to čedo pod pojasom, opraštam ti, ali da više ne živimo kao muž i žena“, rekao je Miloš.

Kneginja Ljubica se pred smrt u Novom Sadu kajala. „Šta mi bi da ubijem onu ženu Petriju, da sam ubijala sve Miloševe milosnice, ja bih silan svet morala pobiti“, govorila je Ljubica.

S jednom pokrštenom turkinjom Jelikom, Miloš je bio 10 godina. Pričalo se da je „đavo u suknji“. Umela je da igra i peva. Ona je sa Milošem išla ruku pod ruku u crkvu, a narod ju je zvao „mala gospođa“ dok su kneginju zvali „velika gospođa“.

Zanimljivosti:

Salon, deo enterijera kralja Milana Obrenovića

Salon, deo enterijera kralja Milana Obrenovića

Podrum konaka danas služi kao galerijski prostor.

Sadašnje uređenje konaka ne pretstavlja rekonstrukciju nekadašnjeg kneginjinog dvorca, već izgled i način uređenja beogratskih kuća u 19. veku.

U konaku se nalazi servis za čaj sa dvora kralja Petra Karađorđevića, izrađen je od srebra u drugoj polovini 19. veka.

Deviza dinastije Obranović: „Tempus et meum ius“- „Vreme i moje pravo“.

Konak je od 1842. godine, kad su Obrenovići proterani iz njega, služio u razne svrhe. Najpre je tu bio Licej, a potom su se smenjivale razne institucije, sve do 1972. godine kada se otvara muzej.

Fotografije preuzete sa sajta http://www.mgb.org.rs/

Prikazano: 7 Komentara
Napišite svoje mišljenje...
 1. BojanR says:

  Zanimljivo i intelektualno..

 2. Kika07 says:

  Opasna ova Buba bila

 3. VukVukan says:

  Zanimljiv tekst, taman da ljudi vide gde jos u Beogradu mogu da odu da malo osete duh istorije…

 4. Sonja Peric says:

  Stvarno nisam znala za sve te Miloseve zene. I za Ljubicu opasnicu! To je bas zanimljivo!:-D

 5. Milana85 says:

  “Da sam ubijala sve Miloseve milosnice, ja bih silan svet morala ubiti.” Haha, to je nazalost autobiografska recenica mnogih zena :-P

 6. DarkoR says:

  Vidis, ovo za Milosa i broj njegove dece tek sad vidim, opasan baja :o

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>