Kultura ukratko: Kuća Nikole Nestorovića
Postavio Dušan Veselinović 4 Oct 2018 u 13:44 | Kategorija: Čari Beograda, Poslednje dodato, top | 0 Komentara

U beogradskoj Ulici kneza Miloša 40, više od jednog veka stoji kuća Nikole Nestorovića – istaknutog arhitekte i profesora univerziteta.

Kuca Nikole Nestorovica - Beograd Presstiz internet magazin (1)

- Kuća Nikole Nestorovića danas / foto: Presstiž internet magazin

Podignuta je 1903. godine, a projektovao ju je sam Nestorović koji je u njoj živeo sa svojom porodicom. Zdanje je oblikovano u maniru akademizma s početka 20. veka, i predstavlja retko sačuvani primerak porodične kuće koja odražava visok nivo stambene kulture u razvoju srpskog građanskog društva. Kuća je bogato oslikana arhitektonskom plastikom, a glavna fasada je ukrašena baroknom ornamentikom čiji je autor Franja Valdman.

Kuca Nikole Nestorovica - Beograd Presstiz internet magazin (2)

- Kuća Nikole Nestorovića danas / foto: Presstiž internet magazin

Ovo je bila jedna od samo nekoliko porodičnih kuća u Ulici Kneza Miloša, dok su u okolini prevashodno bili vinogradi. Nikola je ovde živeo sa suprugom Anom Klidis, ćerkom uglednog beogradskog trgovca, i njihovo četvoro dece – Bogdanom, Marinkom, Miroslavom i Dragoslavom.

Nikola Nestorovic - Ana Klidis Nikola Nestorovic deca

- Porodica Nikole Nestorovića

Nestorović je jedan od najznačajnijih srpskih arhitekata s početka 20. veka. Slobodno se može reći da bez njega Beograd ne bi bio isti. Projektovao je hotel „Bristol“ i kuću slikara Uroša Predića. Sa kolegom Androm Stevanovićem podigao je Upravu fondova, danas Narodni muzej na Trgu republike, potom i Beogradsku zadrugu u Karađorđevoj ulici i Zgradu trgovca Stamenkovića, odnosno Zgradu sa zelenim pločicama na uglu ulica Kralja Petra i Uzun-Mirkove. Nikola je radio sa talentovanim majstorima i umetnicima, pa je mogao da izvede svaku svoju arhitektonsku zamisao. Pored Beograda, projektovao je i u Nišu, Čačku, Zaječaru, Kruševcu i Kragujevcu.

Beogradska zadruga 2

hotel-bristol-beograd-beograske-price-apartmani-beograd

Nestorović se školovao u rodnom Požarevcu, Beogradu i Berlinu. U Ministarstvu građevina radio je do 1905. godine, kad je izabran za stalnog vanrednog profesora Tehničkog fakulteta, a potom i za redovnog 1919. godine. Na istom fakultetu, koji je i projektovao sa arhitektom Brankom Tanazevićem, radio je do penzionisanja, pred početak Drugog svetskog rata.

Nikola Nestorovic (3)

- Sa unukom

Kao penzioner nije se bavio projektovanjem ni nastavom, već je dane najčešće provodio u igri sa unučićima i u uređivanju bašte. Kao i danas, dvorište kuće je bilo veliko, a Nikola je u njemu sadio voće koje je donosio iz Nemačke. Gajio je i ruže. Preminuo je 18. februara 1957. godine.

Nikola Nestorovic (4)

Kuća Nikole Nestorovića proglašena je za kulturno dobro 1963. godine. 

Kuca Nikole Nestorovica - Beograd Presstiz internet magazin (3)

- Kuća Nikole Nestorovića danas / foto: Presstiž internet magazin

Autor: - https://www.facebook.com/dusan.veselinovic.9 https://www.instagram.com/it_is_dulle/

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>