Kultura ukratko: Kuća Mike Alasa
Postavio Dušan Veselinović 9 Aug 2018 u 15:17 | Kategorija: Čari Beograda, Poslednje dodato, top | 0 Komentara

Parcela na kojoj je podignuta kuća, na Kosančićevom vencu 22, bila je vlasništvo čuvenog beogradskog prote Novice Lazarevića, dede Mike Alasa.

Kuca Mihaila Petrovica Mike Alasa - Kosancicev venac (3)

- Pređašnji izgled kuće Mike Alasa / foto: Dušan Veselinović, presstiz.rs

Tokom zidanja svoje kuće, Mihailo Petrović je u znatnoj meri uticao na arhitektu Petra Bajalovića. Njegov način života i sklonosti odrazile su se na određena konstruktivna, prostorna i likovna rešenja kuće. Tako je, na primer, podrum služio kao mala vinarija, gde je Mika smeštao vino sa topčiderskih vinograda.

Mihailo Petrovic Mika Alas (1)

- Mika Alas

Prema njegovoj želji, kao francuski đak i matematičar, u niše na podestu stepeništa bile su smeštene figure Napolena i Paskala. Zatim, želeo je balkon koji gleda na ušće Save i Dunava, kao i šarane u drvorezu ulaznih vrata koji se i danas mogu videti. Na fasadi, pored izvesnih klasičnih elemenata dekoracije, primenjena je i secesija, kao i detalj šahovskog polja iznad balkona.

Kuca Mihaila Petrovica Mike Alasa - Kosancicev venac (4)

- Pređašnji izgled kuće Mike Alasa / foto: Dušan Veselinović, presstiz.rs

Mika, koji se nije ženio, imao je svoje prostorije u delu sprata ove jednospratne porodične kuće, dok je u drugom delu živela njegova sestra Mara sa porodicom.

Tokom njegovog života, u kući su se sastajali poznati naučnici iz zemlje i inostranstva, a Mika je u njoj stvorio svoja najznačajnija dela. Neprestano je stvarao, a ni u penziji se nije smirivao. Dok je pisao, uživao je u pogledu na Savu i Dunav iz svoje radne sobe.

Preminuo je tokom Drugog svetskog rata, 1943. godine, a kuća je danas u privatnom vlasništvu. Proglašena je za spomenik kulture 1966. godine. 

Kuca Mihaila Petrovica Mike Alasa - Kosancicev venac (8)

Kuca Mihaila Petrovica Mike Alasa - Kosancicev venac (9)

Kuca Mihaila Petrovica Mike Alasa - Kosancicev venac (10)

Kuca Mihaila Petrovica Mike Alasa - Kosancicev venac (13)

- Današnji izgled kuće / foto: Dušan Veselinović, presstiz.rs

Autor: - https://www.facebook.com/dusan.veselinovic.9 https://www.instagram.com/it_is_dulle/

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>