Koncert flaute u Madlenianumu
Postavio Redakcija Presstiž 26 Feb 2018 u 09:32 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Koncert kamerne muzike Ivana Jevtića i francuskih kompozitora biće održan u petak, 2. marta, u 20h, na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Ivan Jevtic

- Ivan Jevtić

Prema saopštenju organizatora, Vensan Lika (Vincent Lucas), poznati i talentovani flautista iz Francuske, izvodiće muziku našeg akademika Ivana Jevtića i francuskih kompozitora u Madlenianumu.

livret inde100.indd

Vincent Lucas

„Put kojim su prošle partiture koje ovde izvodi flautista Vensan Lika dovoljan je da se sažme ono što odlikuje kompozitora, čiji stil je konstantan i afirmisan. Naime, delo Ivana Jevtića je ostalo verno jednom skupu postupaka: „otvorene“ forme, sastavljene od uzastopnih sekvenci sa naglašenim suprotnostima koje se prikazuju kao unutrašnja napredovanja u koja nas on potapa, višeslojna tematika, korišćenje melodija i motiva koje transformiše, sklonost ka određenim intervalima, ka ponavljanju, ritmički motivi pozajmljeni iz folklorne muzike, otvoreni harmonski kolorizam koji stavlja jedno kraj drugog modalnost, reference na tonalnost-atonalnost, prisustvo pedalnih tonova. To sve doprinosi tome da postajemo slušaoci muzike u kojoj sve izgleda spontano izraženo kroz precizno i efikasno instrumentalno pisanje“, piše Silvi Nisefor (Sylvie Nicephor) povodom objavljivanja diska istoimenog naslova u Parizu na proleće 2017. godine.

Na koncertu će pored gosta iz Francuske nastupiti i pijanistkinja Natalija Mladenović, uz Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički. Diriguje maestro Stanko Jovanović.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>