PREDSTAVA “AVGUST U OKRUGU OSEJDŽ” 2. MARTA U ATELJEU 212
Postavio Redakcija Presstiž 1 Mar 2014 u 02:57 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

atelje-212-logoPredstava ,,Avgust u okrugu Osejdž” američkog pisca Trejsija Letsa, a u režiji Ljiljane Todorović, biće prvi put odigrana 2. marta u beogradskom pozorištu Atelje 212.

Plakat predstave AVGUST U OKRUGU OSIDŽ

Plakat predstave AVGUST U OKRUGU OSEJDŽ

V.D. upravnik Ateljea 212, Ivana Dimić, izrazila je zadovoljstvo što se u ovim vremenima  održava premijera tako kompleksnog komada, rađenog prema tekstu koji je osvojio nagrade Toni, Drama deska i Pulicer. „Za mene je ovaj datum svečanost  jer u praksi potvrđuje da pozorišta postoje i da su u stanju da postave na scenu prvorazrednu ekipu koja je radila na predstavi koja se trenutno igra sa velikim uspehom na mnogim scenama u Evropi i sire“, rekla je Dimićeva.

Prema istom delu, u kome se smenjuju žestoki smeh i tuga, 2013. godine snimljen je i holivudski film koji je nominovan za Oskara u dve kategorije. Glavne uloge u filmu tumače Meril Strip i Džulija Roberts, a nosioci predstave su naši glumački velikani Dara Džokić i Branimir Brstina. Pored njih u predstavi igraju Anita Mančić, Milica Mihajlović, Marinko Madžgalj, Mladen Andrejević, Jelena Đokić, Branka Šelić, Jelena Petrović, Dejan Dedić i Nenad Ćirić. Kao specijalni gost pojaviće se i Dragan Nikolić.

Rediteljka Ljiljana Todorović rekla je da je tekst ove drame dospeo u njene ruke još pre pet godina, ali kad je videla da on zahteva veliki ansambl nije verovala da će se postaviti na scenu pošto je zemlja upravo, po ko zna koji put, upala u krizu. Priznaje da ju je najviše privukla centralna dilema drame – šta se dešava sa istinom i kako se ona saopštava. „Da li se možda preteruje sa značajem istine ili je bolja laž iz samilosti i koje je bolje rešenje“, osnovno je pitanje kojim se rediteljka vodila u građenju ovog pozorišnog komada.

Premijera predstave biće održana pre prikazivanja filma „Avgust u okrugu Osejdž” na ovogodišnjem FEST-u. Domaći poklonici pozorišta i filma imaće priliku da uporede domaću dramsku i holivudsku filmsku verziju drame koju je američki kritičar Čarls Išervud proglasio za jedno od najboljih dramskih tekstova koji su nastali u poslednjih desetak godina.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>