Predavanje o Areti Frenklin u DKSG
Postavio Redakcija Presstiž 18 Sep 2018 u 09:31 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Predavanje o američkoj pevačici Areti Frenklin, u okviru ciklusa Istorija soula, biće održano večeras, 18. septembra, u 19h u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad” na Novom Beogradu.

Areta Frenklin DKSG Beograd

Areta Frenklin (76) preminula je u avgustu u Detroitu. Ovim predavanjem Mićuna Ristića odaje počast ovoj velikoj umetnici pričom o njoj i video izborom pesama koje je proslavila.

- Vatrene propovedi i molitve Aretinog oca, Reverend Frenklina (Reverend C.L. Franklin), snimljene su na preko 70 albuma; uz njega je još kao dete pevala u horu detroitske baptističke crkve. U 14-oj mu se pridružila na evangelističkim turnejama i snimila svoju prvu gospel ploču. Kako reče Kit Ričards (Keith Richards) – glas Arete Frenklin je najuzbudljiviji prirodni instrument koji se uopšte može čuti; impresionirala je Džona Hemonda (John Hemond) i potpisala za Columbia Records. Prelaz na pop tržište nije prošao najuspešnije, šest dugih godina ostala je na korak od statusa zvezde, jer ljudima iz diskografske kuće nije bilo jasno šta bi trebalo da peva. Producentu Džeriju Veksleru (Jerry Wexler), koji je u njoj video ličnost koja će u bluz, rok i pop uneti emociju i strast gospela, značilo je nastaviti ono što je započeo Rej Čarls (Ray Charles). Već prva stvar koju je za Atlantic Records uradila s njim (I never loved a man, 1967) postala je milionski hit, a pitanje ko je kraljica soula više se nije postavljalo. Povezana sa Pokretom za građanska prava Areta je krajem 60-ih i početkom 70-ih izražavala ono što su Afroamerikanci osećali i želeli da budu. Belu publiku je osvojila 80-ih, kada je zahvaljujući i filmovima, spotovima i duetima sa Eurythmicsi Džordžom Majklom (George Michael) postala pop ikona. Kasnije se ređe pojavljivala i tek povremeno potvrđivala da je Lady Soulsamo jedna. Umrla je prošlog meseca – kaže Mićun Ristić.

Areta Frenklin DKSG

Areta Frenklin je jedna od najuglednijih pevačica u američkoj istoriji. Areta Frenklin je imala karijeru dugu sedam decenija, a jedan od njenih prvih hitova iz 1967. Respect („Poštovanje“) sa albuma Never loved the man the way I love you, postao je svojevrsna himna pokreta za prava Afroamerikanaca u Americi, a priznanje joj je odao i čelnik tog pokreta Martin Luter King. (Izvor: TV N1)

Ulaz je slobodan.

- Izvor: DKSG

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>