„Odustajanje“: Novi roman Jelene Lengold
Postavio Redakcija Presstiž 16 May 2018 u 08:29 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Novi roman Jelene Lengold Odustajanje objavljen je u izdanju Arhipelaga, u ediciji Zlatno runo.

Jelena Lengold Odustajanje

Prema zvaničnom saopštenju ove izdavačke kuće, ovaj roman je uzbudljiva i zanosna priča o glavnoj junakinji u tri životna doba (devojčica, mlada žena, žena u zrelim godinama), o sećanjima na detinjstvo i odrastanje, kao i na minule i nezaboravljene ljubavi, o iskustvu pune zrelosti, o činjenicama intimne i porodične istorije koje se ne mogu potisnuti, ali se o njima mora pričati.

Odustajanje je snažna knjiga puna preokreta i preispitivanja, pričana iznutra i vođena majstorskom rukom. Jelena Lengold vešto pripoveda o junakinji koja nerazrešena sećanja detinjstva pretvara u entuzijastična iskustva mlade žene koja je iz malog grada odrastanja odavno prešla u veliki grad, da bi se čitava priča na uzbudljiv način razrešavala u njenim zrelima godinama, kada junakinja preispituje i sažima celokupno svoje iskustvo govoreći i o stvarima koje po pravilu ostaju prećutane. Taj susret junakinje sa pričom svog života predstavljen je sa napetošću po kojoj je prepoznatljiva proza Jelene Lengold.

Jelena Lengold

Odustajanje se pojavljuje petnaest godina posle prethodnog romana Jelene Lengold Baltimor. Drugo izdanje Baltimora objavljeno je 2011. godine takođe u Arhipelagu.

Između dva romana Jelena Lengold objavila je knjige priča Vašarski mađioničarU tri kod Kandinskog i Raščarani svet, knjigu izabranih priča Pretesteriši me, knjigu pesama Bunar teških reči i knjigu izabranih pesama Izaberi jedno mesto.

Za knjigu priča Vašarski mađioničar Jelena Lengold dobila je Evropsku nagradu za književnost, nagradu „Žensko pero“, nagradu „Biljana Jovanović“ i nagradu „Zlatni Hit Liber“, dok je za knjigu priča Raščarani svet dobila je Andrićevu nagradu za najbolju knjigu priča na srpskom jeziku u 2016. godini.

Knjige priča Jelene Lengold prevedene su na deset evropskih jezika, dok je njen roman Baltimor objavljen na četiri evropska jezika, kao i u SAD.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>