NOVE IZLOŽBE U ISTORIJSKOM MUZEJU SRBIJE
Postavio Redakcija Presstiž 17 Dec 2016 u 17:46 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložbe „Srbija 1915–1916” i gostujuća izložba solunskog Muzeja vizantijske kulture „Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun” biće otvorene u četvrtak, 22. decembra, u 18 sati, u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića.

povlacenje-srpske-vojske-i-izbeglica-1915

- Povlačenje srpske vojske i izbeglica 1915.

Prema saopštenju iz Istorijskog muzeja Srbije, izložbe se realizuju u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, a uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Multimedijalna interaktivna izložba „Srbija 1915–1916”, autora dr Dušice Bojić i muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića, nastoji da, kroz do sada neizlaganu arhivsku građu, artefakte i fotografije što potpunije prikaže stradanje i značaj ovog perioda srpske istorije.

Izložba prikazuje događanja tokom 1915. i 1916. godine, kada se Srbija, nakon velikih pobeda na Ceru, Drini i Kolubari 1914. godine i proklamovanja ratnog cilja zasnovanog na ideji oslobođenja i ujedinjenja celog srpskog naroda i srodnih južnoslovenskih naroda, suočila sa velikom epidemijom tifusa, diplomatskim pritiscima saveznika da se odrekne ratnog cilja, a potom, od početka oktobra 1915. godine, i novim udarom brojno i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja.

kralj-petar-obilazi-front-oktobar-1915

- Kralj Petar obilazi front oktobar 1915.

Pružajući herojski otpor, posebno u odbrani Beograda, vojska se, praćena velikim brojem civila po odluci Vlade i Vrhovne komande, pod najtežim zimskim uslovima uz izuzetno velike gubitke povlačila preko Crne Gore i Albanije ka Jadranskom moru, gde su ih, na zahtev ruskog cara, čekali saveznički brodovi spremni za evakuaciju na grčko ostrvo Krf, ali i brojne zemlje Evrope i Afrike.

Krf je tako početkom 1916. godine postao utočište u kome je nastavio da radi srpski državni aparat i mesto za oporavak i reorganizaciju vojske i civila, ali i najveća grobnica za hiljade bolesnih, iscrpljenih i ranjenih, zbog čega su malo ostrvo Vido pored Krfa i morske dubine u njegovoj blizini u narodu nazvani „ostrvom smrti” i „plavom grobnicom”. Već iste 1916. godine oporavljena srpska vojska odlazi sa Krfa i zauzima svoje mesto na Solunskom frontu. Frontu sa koga je izvojevana pobeda u Velikom ratu, a Srbija postala jedna od najznačajnijih zemalja pobednica.

dr-vlada-stanojevic-ispred-bolnice-u-nisu-1915

- Dr Vlada Stanojević ispred bolnice u Nišu 1915.

Interaktivne instalacije koje su deo postavke na savremen način približavaju stradanje i herojstvo srpske vojske i naroda u odbrani od Centralnih sila.  Realizaciju izložbe „Srbija 1915–1916” su materijalima iz svojih fondova pomogli Vojni muzej, Muzej nauke i tehnike i Narodni muzej u Čačku.

Izložbu „Srbija 1915–1916” upotpunjuje gostujuća izložba „Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun”, autora arheologa Muzeja vizantijske kulture dr Anastasiosa Antonarasa i dr Joanisa Mocianosa, koja obuhvata bogat fotografski i video materijal dopunjen originalnim artefaktima Istorijskog muzeja Srbije.

Postavka predstavlja sagledavanje i prikaz Velikog rata na Solunskom frontu iz ugla običnog čoveka, a inspirisana je otkrićem izvesnog broja predmeta pronađenih u nekadašnjem Sedesu (danas Termi), nadomak Soluna, koji su bili deo opreme francuske poljske vojne bolnice iz 1916., formirane delom i od poljske bolnice Moravske divizije.

laboratorija-dr-ludvika-hirsfelda-u-narodu-poznatog-kao-pobednik-protiv-epidemije-tifusa

- Laboratorija dr Ludvika Hirsfelda u narodu poznatog kao pobednik protiv epidemije tifusa

Pronađeni materijalni dokazi o bolničkoj nezi vojnika u velikoj meri su i danas neistraženi, ali fotografska dokumentacija francuske Istočne armije nedvosmisleno ukazuje na njihovu povezanost sa poljskom vojnom bolnicom i daje značajne informacije o spravljanju i čuvanju lekova, o čemu svedoče i nađene staklene posude.

Iako se uglavnom odnose na lečenje ranjenika, arheološki nalazi iz Termi ukazuju i na ključne promene koje je doživeo Solun kao rezultat boravka više hiljada vojnika i predstavnika civilnih i sanitetskih misija. Dolazak saveznika i formiranje brojnih vojnih logora za potrebe Engleza, Francuza i Srba u močvarnim predelima oko Soluna bio je uzrok neminovnih promena u svakodnevnom životu, navikama, običajima, zabavi i uopšte u izgledu ovog multietničkog grada o čemu svedoče i razglednice iz toga vremena,  štampane za potrebe vojske u hiljadama primeraka.

Dizajn postavki su osmislili Rastko Šurdić i Iva Jotić Lubura, dok su dizajn interaktivnih instalacija na izložbi „Srbija 1915–1916” kreirali Marko Todorović i Marko Savić, kreatori instalacija i na prethodnim projektima Istorijskog muzeja Srbije (izložbe „Srbija 1914” i „Pupin od fizičke ka duhovnoj stvarnosti”, kao i nova postavka u Srpskoj kući na Krfu).

vojnici-na-odmoru-u-srpskom-logoru-u-sedesu-1916

- Vojnici na odmoru u srpskom logoru u Sedesu 1916.

Izložba „Srbija 1915–1916” je otvorena do septembra, dok će gostujuća izložba „Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun” trajati do marta 2017. godine, a svi zainteresovani mogu da ih posete već od petka 23. decembra.

Stručna vođenja kroz izložbe za individualne posetioce organizuju se subotom od 13 i sredom od 17 časova (muzejski savetnik i koautor izložbe Nebojša Damnjanović). Grupne posete je neophodno zakazati na telefon 3287-242.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je svakog dana od 12 do 20 časova, osim ponedeljka.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>