Evropska noć istraživača u Srbiji: „Deseta noć, kroz znanje daje moć”
Postavio Redakcija Presstiž 4 Sep 2019 u 08:43 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Evropska noć istraživača biće održana po jubilarni, deseti put, 27. septembra od 15 časova do ponoći širom Srbije. 

Evropska noc istrazivaca PROMO

Ovoj naučnoj avanturi pridružiće se najveći broj gradova do sada – čak 29! Svi sadržaji su, kao i prethodnih godina, besplatni, dok će se druženje u pojedinim gradovima nastaviti i u subotu, 28. septembra od 16 do 20 časova.

Najveća naučna zabava u Evropi održaće se istovremeno u više od 370 gradova, a očekuje se da će biti premašen i prošlogodišnji broj od neverovatnih milion i po posetilaca. U cilju promocije nauke i približavanja naučno-istraživačkog rada posetiocima svih uzrasta, Evropskoj noći istraživača i ove godine pridružiće se naša zemlja, slaveći poseban jubilej – desetu godinu održavanja ove naučne manifestacije kod nas, saopšteno je na konferenciji za novinare održanoj danas u EU Info centru u Beogradu. Nastavljajući da pomera granice, uz pomoć nauke i entuzijazma, Evropska noć istraživača održaće se ovog septembra u najvećem broju gradova do sada i to u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Šapcu, Bečeju, Inđiji, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Ubu, Užicu, Čačku, Malom Zvorniku, Kruševcu, Trsteniku, Zaječaru, Gornjem Milanovcu, Negotinu, Knjaževcu, Smederevu, Ranovcu, Svilajncu, Despotovcu, Jagodini, Ćupriji, Pančevu, Novom Pazaru i Leskovcu.

Evropska noć istraživača - 03

„Sve je počelo daleke 2009. godine u Novom Sadu kada su dva mlada istraživača sa Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, Željko Tekić i Vladimir Todorović, čuli za Researcher’s Night! Ta Noć istraživača održava se u Evropi od 2005. godine, okupljajući naučnike koji te noći sa svima dele svoje znanje i ljubav prema nauci. Željko i Vladimir, i sami zaljubljenici u nauku, poželeli su da ovu veliku naučnu žurku organizuju i u Srbiji“, priseća se dr Tijana Prodanović, redovna profesorka na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. „Ova želja im se i ostvarila i prva Noć istraživača u Srbiji održana je 2010. godine u Novom Sadu, kada se okupilo više od sto istraživača da deci i zainteresovanim sugrađanima omoguće da dožive i iskuse nauku.“

Već naredne godine ovo naučno druženje organizovano je i u drugim gradovima, a iz godine u godinu rastao je kako broj posetilaca, tako i broj učesnika – naučnika i naučnih institucija koje žele da daju svoj doprinos.

Evropska noć istraživača - 02

Beograd će tokom Evropske noći istraživača upoznati bliže posetioce širom grada sa time kako je sve čovek odgovoran za sadašnje stanje naše planete, kao i kako njenu budućnost može da učini što zelenijom. Zaljubljenici u tehnologiju moći će da se upoznaju sa radom nesvakidašnje robotske ruke ili pak ispitaju bliže snopove svetlosti zahvaljujući kojima radi prava laserska harfa. Najmlađi posetioci upustiće se u lov na naučno blago, a nešto stariji radoznalci biće izazvani da pobede naučnike u raznim sportskim izazovima!

Posetioce Novog Sada 27. septembra očekuje jedinstvena prilika – u Evropskoj noći istraživača moći će da glasaju za naziv jedne vansolarne planete koju je Međunarodna astronomska unija dodelila Srbiji da je imenuje! Uz to će sa istoričarima razgovarati o razvoju pisma, moći će da učestvuju u radionici o 5G internet mreži kao i o „Internetu stvari“, dok će za ljubitelje medicinskih priča biti otvoren kutak posvećen neuronaukama.

Evropska noć istraživača - 01

Niš je za ovo druženje pripremio putovanje kroz prošlost uz raskošan istorijski nakit, Minecraft ili stare pozorišne plakate, dok će za one naklonjene novim tendencijama biti otvorena vrata pametne meteorološke stanice ili biblioteke budućnosti. Poštovaoci lika i dela genijalnog Nikole Tesle uz pomoć savremenih tehnologija moći će da zavire u njegovu njujoršku laboratoriji, a govoriće se i o brojnim zabludama i mitovima vezanim za biljne i životinjske vrste, alternativnu medicinu…

ĆuprijaSvilajnac i Jagodina pripremaju novo izdanje Velike naučne avanture, koju će ove godine pratiti i AstroLab, dok će u Kragujevcu na jedno veče proraditi Šahovski vremeplov, a stare zgrade uz pomoć mališana dobiće sasvim nove boje.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača možete naći na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

- Izvor: nocistrazivaca.rs

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>