„(PO)BEDNIK“: ROMAN STEVANA DANIČIĆA
Postavio Redakcija Presstiž 4 Dec 2016 u 10:51 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 0 Komentara

Knjigu „(Po)bednik“, roman prvenac Stevana Daničića, objavila je beogradska izdavačka kuća UNZS oktobra ove godine.

pobednik-stevan-danicic-1

Roman je pisan jedinstvenim stilom koji nosi naziv „umetnost detoksikacije“, odnosno izlivanje otrovnih osećanja na papir ili pretapanje istih u rečenice i knjige.

Uvek sam se čudio, zašto svi ljudi ne pišu? Nije ovo neka mudrost. Niti dar. Ja sam čovek prepun ponosa i gordosti, ali nikada toliko lakomislen da izjavim da sam darovit. Nije ovo muzika, ni slikanje, potreban je samo osnovni sluh i  samo osnovno baratanje olovkom. Oslušnite sebe i zapisujte. Siguran sam da imate mnogo toga sebi da priznate. 

pobednik-stevan-danicic-2

U ovom književnom delu, glavni akcenat je stavljen na unutrašnju borbu, ilustrovanu kroz likove dva rođena brata – od bednika do pobednika i obrnuto. Oni sopstvenim izborima kreiraju svoje sudbine. Savremeni svet je prikazan kroz ličnosti, dijaloge i unutrašnje monologe likova. Prkosi se današnjici, kao i putevima na koje smo navedeni raznolikim obmanama. Autor odabrano parče društva oslikava bez cenzure i ustručavanja. Niko nije na društvenoj margini, i svi su deo nje. Autor takođe otkriva šta bi se dogodilo kada bismo otišli u krajnost, dopuštajući sopstvenim porivima da nas vode kroz život, bili oni materijalni, telesni ili duhovni… Iz svakodnevne bitke koju vodimo, možemo izaći ili kao bednik ili kao pobednik.

Stevan Daničić je rođen 1995. godine u Beogradu. Nakon prvog romana, početkom sledeće godine u prodaji će se naći i drugi – Međusobno zarobljeni. Njegov rad možete ispratiti na Fejsbuk stranici.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>