Jug Đorđević, reditelj: Neponovljiva saradnja sa Brankom Veselinović
Postavio Redakcija Presstiž 6 Dec 2018 u 16:27 | Kategorija: Intervju, Poslednje dodato, top | 0 Komentara

Premijera predstave Dolce vita biće održana 7. decembra u 20h na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum. 

Dolce vita predstava Madlenianum

Ova romantična komedija posvećena je ženskim prijateljstvima. Četiri žene, koje su u fokusu ove priče, napravile su bajku od svakodnevnice. Ljubavna priča dešava se između najstarijih aktera naše priče, onih koji su već u trećem dobu. U svetu terora mladosti i godina, u brzini svakodnevice Jelena Paligorić Sinkević je napravila priču o prijateljstvu i ljubavi. Važan aspekt ove priče je muzika. Predstava Dolce vita nije romantizacija prošlih vremena već pokušaj da iz svega što je prošlo uzmemo najbolje i živimo u sadašnjosti.

Dolce vita - predstava - Madlenianum (3)

Naime, u jednoj beogradskoj poslastičarnici, sa ogromnom tradicijom, zatičemo dve generacije žena, vlasnica te poslastičarnice, kako se bore da budu i ostanu u korak sa sadašnjim trenutkom. Jedna poseta neočekivane gošće „preti” da spase poslastičarnicu. Ali ni ta posetiteljka ne dolazi praznih ruku. Ona sa sobom nosi jednu veliku porodičnu misteriju u obliku recepta za savršen život.
Da li će naše junakinje uspeti da odgonetnu tu misteriju i spasu svoje nasleđe od zaborava?

Povodom predstojeće premijere porazgovarali smo sa rediteljem Jugom Đorđevićem

Jug Djordjevic (1)

Kako biste opisali predstavu Dolce vita? Šta publika može da očekuje?

Kao jednu predstavu koja prkosi vremenu kao takvom. Predstava u kojoj se raspon učesnika kreće od 25 do 100 godina. Predstava koja traga za univerzalnim pitanjem šta je recept za sladak život.

Kakav je osećaj sarađivati sa ovakvom nesvakidašnjom ekipom?

Moram vam reći da mi je bilo inspirativno u toku priprema. Glumačku ekpiu poznajem od ranije, ali nikada nismo imali prilike da profesionalno saradjujemo. Ovde smo kliknuli na prvu, i bilo je zaista zabavno i duhovite sve vreme priprema.

Dolce vita - predstava - Madlenianum (2)

Budući da se u predstavi, pored poznatih imena naše glumačke scene, pojavljuje i legendarna Branka Veselinović, koliko vam je bilo zabavno takvo iskustvo?

To je bilo neponovljivo iskustvo.  Sa Brankom sam proveo jedno divno popodne u njenom domu dok smo snimali materijal za predstavu. Za to kratko vreme saznao sam da Branka i dalje aktivno govori 5 jezika, a na engleskom nam je čak i igrala neke odlomke iz Brehtove Majke Hrabrost. Količina radosti prema životu kojom Branka zrači je zaista impresivna i inspirativna, i kada budete pogledali predstavu videćete čime je rezultirala.

Kao reditelju, koja vam je ovo predstava po redu? Šta ste novo iz nje saznali?

Ovo mi je četvrta profesionalan režija, i ne bih znao da vam kažem šta je tačno to novo što sam saznao, ali ono što mogu da vam kažem jeste da sam u ovom procesu testirao sebe i kako se snalazim u okolnostima u kojima sam kao autor pozvan ba budem „gost”. Ovaj projekat je pobedio na konkursu Opere i pozorišta Madlenianum, ja sam kao reditelj pozvan od strane autora da izrežiram komad sa podelom i autorima koji su već odabrani. Cela ta situacija mi je bila insirativna da se oprobam, i vidim da li ja to mogu.

Dolce vita - predstava - Madlenianum (1)

Prema vašem mišljenju, koji je recept za sladak život?

Često su mi tokom poslednjih nekoliko nedelja novinari postavljali isto pitanje, i uvek mi je bilo veoma teško da definišem šta je to za mene recept za sladak život. Verovatno zato što suštinski ne verujem da tako nešto postoji.

EKIPA

Tekst Jelene Paligorić Sinkević Dolce vita je izabran na  Konkursu za mlade pozorišne stvaraoce, a zadati žanr je bio romantična komedija. Jelena je pored teksta, okupila i autorski tim (najmlađi u ovom trenutku u beogradskim pozorištima): pored reditelja Juga Đorđevića, tu je i Ivana Jelić, scenograf, Lara Popović, kostimograf, Anka Gaćeša Kostić, koreograf i Andrej Sinkević, kompozitor, napisavši emotivnu priču za glumačku ekipu u kojoj su: Snežana Jeremić Nešković, Ljiljana Stjepanović, Anka Gaćeša Kostić, Tamara Aleksić, Branislav Zeremski i Minja Subota, kao dobri duh predstave, a kuriozitet je da se kao Baba Dara pojavljuje Branka Veselinović.

Dolce vita - predstava - Madlenianum (5)

Reprize su zakazane za 10. i 13. decembar u 20h.

- Foto: Madlenianum

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>