Jedini pravoslavni univerzitet u SAD
Postavio Redakcija Presstiž 6 Feb 2018 u 12:01 | Kategorija: Društvo, Poslednje dodato | 0 Komentara

Da li ste znali da u Americi postoji samo jedan pravoslavni koledž, a Srbi na njemu postižu velike uspehe? 

Univerzitet u San Dijegu

Još kao mlad, jedan muškarac sa Balkana došao je na ideju da pokrene nešto što će ga uvek podsećati na domovinu i svoje korene. Ipak, zamisao je ostvario tek 2010. godine i od tada je doktor Frenk Papateopanis vlasnik prvog i jedinog Pravoslavnog univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Koledž „Sent Ketrin“ nije verska škola već mesto na kojem studenti stiču znanja iz čak 17 oblasti. Stacioniran je u Kaliforniji u San Dijegu.

Dr Frank Papateopanis

- dekan Frenk Papateopanis

- Mnogi moji prijatelji katolici su imali mnogo jezuitskih univerziteta, moji prijatelji protestanti imaju svoje univerzitete, a mi nismo imali pravoslavni. Ja sam još tada doneo odluku da ako ikada to budem mogao da promenim da ću to i učiniti – kaže dekan Papateopanis i raduje se dolasku studenata sa Balkana.

Osim studenata sa ovog područja, na fakultetu veliki uspeh ređaju i naši profesori koji su aktivni na nekoliko katedri i studentima prenose znanja iz različitih oblasti. Vrata fakulteta su otvorena za sve, ali iz vrha ove ustanove tvrde da jedva čekaju intelektualce sa Balkana koji će svoju školarinu na koledžu „Sent Ketrin“ platiti za trećinu niže nego drugi.

Studenti na fakultetu

I kraljevska porodica Karađorđević često posećuje ovaj fakultet i pruža podršku obrazovanju naših studenata koji, osim što mogu da steknu vrhunska znanja, na ovom koledžu imaju i mogućnost života u internatu i to u prilično luksuznim uslovima.

Porodica Karađorđević sa dekanom tokom posete fakultetu

- Porodica Karađorđević sa dekanom tokom posete fakultetu

AUTOR: Ivan Vukajlović

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>